Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

15:s kerta sanoi Eveliinalle toden kesätyönhaussa – "Tosi poikkeava työhaastattelu, ei sellainen, missä olen yleensä ollut..."

Näkökulma: Sitkeys palkitaan kesätyömarkkinoillakin. Eveliina Karhapää, 19, sai paikan viime kesäksi yllättäen ja pikavahtia.

Sitkeys työnhaussa kannattaa. Sen sai kokea viime vuonna tamperelainen Eveliina Karhapää, 19. Sammon keskuslukion urheilulinjalla opiskeleva Karhapää haki vuosi sitten useita kesätyöpaikkoja tuloksetta.

Työpaikka löytyi kuitenkin yllättävää reittiä: Wilmaan tulleessa tiedotteessa kerrottiin avoimista työpaikoista. Kyse oli Tampereen kaupungin, Ohjaamon sekä Pirkanmaan TE-palveluiden Kesäduuni-kampanjasta. Sen kautta Karhapää päätyi hakemaan kesätöihin Ylöjärven Kotipizzaan.

Muutaman päivän päästä ravintolapäällikkö soitti ja kyseli, oliko Karhapää edelleen töitä vailla.

– Ravintolapäällikkö kysyi, milloin pääset haastatteluun. Hän kysyi, että käykö vaikka heti, onko sinulla auto, Karhapää kertoo.

Karhapää hyppäsi autoonsa ja ajoi Ylöjärvelle. Haastattelua hän kuvailee rennoksi, kuin kaverin kanssa olisi jutellut.

– Tosi poikkeava työhaastattelu, ei sellainen, missä olen yleensä ollut, ryhmähaastattelu tai muuta, Karhapää kertoo.

Tosi poikkeava työhaastattelu.

Muutaman tunnin päästä siitä puhelin soi.

– Ravintolapäällikkö sanoi, että unohdin vaan kysyä, milloin voit aloittaa.

Karhapää sai työpaikan. Sen jälkeen aktivoituivat muutkin paikat, joihin Karhapää oli hakenut.

– Tuli puheluita ihan jonossa, että tarvitsetko vielä töitä ja vastaan kaikille, että sain just eilen töitä, en tarvitse enää.

Karhapää suositteleekin kaikille sitkeyttä työnhakuun. Hän kertoo hakeneensa ”kaikkeen mahdolliseen, mitä vain löytyy”.

– Kannattaa hakea moneen paikkaan, vaikka ei välttämättä kiinnostaisi niin paljoa. Itsekin hain varmaan 15 paikkaan ennen kuin sain tuon, aivan laidasta laitaan kaikkialle, Karhapää kertoo.

Hän muistuttaa, ettei välttämättä kannata odottaa vastausta ensin yhdestä paikasta vaan hakea mahdollisimman moneen.

– Olen joka vuosi ennenkin hakenut tosi moneen paikkaan ennen kuin olen saanut.

Karhapää kertoo olevansa luonteeltaan sellainen, että jotain pitää tehdä.

– Ahdistaisi, jos olisin vaan kotona enkä tekisi mitään. Ihan sama mitä teen, kunhan teen jotain, hän sanoo.

Karhapää aloitti viime kesänä ensin pitsakuskina ja kassalla. Vähitellen hän on päässyt tekemään myös pitsoja. Työpaikka on tuonut myös turvaa tulevaan. Ylioppilaaksi keväällä valmistuva Karhapää aikoo hakea opiskelupaikkaa, mutta jos se jää saamatta, on työt välivuodelle varmistettu.

– Monella, jotka välivuodelle jäävät, ei välttämättä ole työpaikkaa. Olen siitä onnellisessa asemassa, että ei tarvitse hakea töitä pidemmäksi aikaa.