Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hiljaisuus tuli taidenäyttelyyn Sara Hildénillä – "Pitää antaa tilaa omille ajatuksille ja äänille, joita maalaukset toivottavasti aiheuttavat"

Taide: Sara Hildénin taidemuseon uutuusnäyttely lupaa nimestään huolimatta väriä, valoa, voimaa ja energiaa – ehkä ääniäkin.

”Sanat ovat ehdottomia. Niiden sanoma on liian tarkka ja ne aina kertovat jostakin, takertuvat kiinni merkityksiin. Maalaus ehdottaa. Se antaa mahdollisuuden tulkita, ymmärtää ja tulla ymmärretyksi.”

Näin maalailee sanallisesti taidemaalari Anna Retulainen, jonka näyttely Hiljaisuus/Silence on avattu Sara Hildénin taidemuseossa.

Taiteilija ohjeistaa, että katsoja saa lukea maalauksia ja tulkita niitä itsensä ja oman taustansa ehdoilla. Hiljaisuudessa äänetkin ovat toivottuja.

– Pitää antaa tilaa omille ajatuksille ja äänille, joita maalaukset toivottavasti aiheuttavat.

Museon kaikkiin kerroksiin levittäytyvässä näyttelyssä esitellään Retulaisen töitä vuodesta 2003 nykypäivään saakka.

Retulainen, 52, on eräs tämän hetken valovoimaisimpia taidemaalareita, jonka töistä pitävät sekä kriitikot että yleisö. Retulainen on ollut myös Sara Hildénin säätiön suosikkeja, sillä töitä säätiön omasta taidekokoelmasta löytyy peräti 18.

Hiljaisuushan on ristiriidassa maalausten kanssa.

– Kuulun Anna Retulaisen fanikuntaan. Hän on maalarina erittäin keskeinen tekijä suomalaisen kuvataiteen kentässä, kehuu museojohtaja Päivi Loimaala.

Loimaalan mukaan Retulaisen Hiljaisuus on jatkumo museon näyttelyille, joissa esitellään uransa keskivaiheilla olevien kokoelmataiteilijoiden uraa näyttelyhetkeen saakka.

Museonjohtajaa kiehtoo näyttelyssä ennen kaikkea hiljaisuuden teeman käsittely.

– Hiljaisuushan on ristiriidassa maalausten kanssa, jotka täynnä väriä, ainetta, valoa, voimaa ja energiaa. Hiljaisuus on töissä kuitenkin läsnä.

Into on molemminpuolista.

– Kun maalaukset tuotiin tänne näyttelyä varten, tuntui kuin ne olisivat tulleet kotiinsa ja ne olisi tehty tänne. Olen pitkään unelmoinut näyttelystä nimenomaan Sara Hildénin taidemuseossa, kehuu Retulainen.

Anna Retulaisen näyttely on avoinna 21. elokuuta saakka.