Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere luopuu ilotulituksista – "Jos hinta nousee, kokemus jää laimeammaksi ja sitä vielä vastustetaan, niin vanhasta konseptista on turha pitää kiinni"

Tapahtumat: Tampereen kaupungin suurissa vuosittaisissa yleisötapahtumissa ei enää pauku pandemian jälkeenkään. Ympäristökritiikki, tiukentuneet turvamääräykset ja kalliimpi toteutus käänsivät vaa’an pitempiaikaisille valoesityksille.

Tampereen kaupunki luopuu ilotulituksista tärkeimmissä vuosittaisissa suurissa yleisötapahtumissa.

Uuden tapahtumakonseptin mukaan tapahtumien yhteydessä keskitytään jatkossa ”pitempikestoisiin kaupunkitilaa elävöittäviin toteutuksiin”.

Esimerkiksi Tampereen kaupungin perinteinen itsenäisyyspäivän kansanjuhla ja ilotulitus on nyt kahtena vuonna peräkkäin korvattu koronapandemian takia Keskustorin talojen valaisulla.

Linjaus tarkoittaa sitä, että vaikka pandemia ennen syksyä voitettaisiin, itsenäisyyspäivän kansanjuhlaan ja Valoviikkojen avajaisiin ei kuulu ilotulitus.

– Tampereen kaupungin vuosittaisista bränditapahtumista näissä kahdessa on ilotulitettu. On haluttu edetä viisi minuuttia kestävästä ilotulittamisesta pitempiaikaisiin esityksiin, kertoo Tampereen kaupungin tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen.

Uusi linjaus ilmenee tänään keskiviikkona elinvoima- ja osaamislautakunnassa käsiteltävässä vastauksessa kaupunginvaltuutettu Arto Grönroosin (ps.) valtuustoaloitteeseen. Aloitteessaan Grönroos ehdottaa ilotulitusten korvaamista valo- ja musiikkiesityksillä.

Jos hinta nousee, kokemus jää laimeammaksi ja sitä vielä vastustetaan, niin vanhasta konseptista on turha pitää kiinni.

Saarteisen mukaan uutta linjausta on haettu jo pitempään. Suunta on siunattu käytännössä jo Tampereen kaupungin johtoryhmässä keväällä 2020 kaupungin bränditapahtumien konseptin uusimisen yhteydessä.

Syynä ovat ennen kaikkea ilotulittamisen tiukentuneet turvamääräykset.

– Turvallisuuden takia aidattavat alueet ovat muuttuneet vuosi vuodelta suuremmiksi, mikä on lisännyt ilotulittamisen hintaa. Samalla tiukemmat rajoitukset ilotulitteisiin ovat vähentäneet näyttävyyttä.

Tampereen kaupunki on järjestänyt ilotulituksen itsenäisyyspäivänä 1960-luvulta lähtien. Lisäksi ilotulituksia on järjestetty Valoviikkojen avajaisissa. Tapahtumat ovat keränneet vuosittain 10 000–15 000 katsojaa keskustaan.

Ilotulisten yleisösuosiosta huolimatta myös kritiikki on lisääntynyt ennen kaikkea ympäristösyistä. Saarteisen mukaan myös yleisen mielipiteen muuttuminen oli päätöksen taustalla.

– Totta kai vaikutti. Jos hinta nousee, kokemus jää laimeammaksi ja sitä vielä vastustetaan, niin vanhasta konseptista on turha pitää kiinni.

Tapahtumapäällikön mukaan linjaus koskee Tampereen kaupungin järjestämiä vuosittaisia suuria yleisötapahtumia. Yksittäisten tapahtumien juhlistaminen ilotulituksella harkitaan erikseen.

Saarteinen korostaa, että korvaavien valoesitysten kustannukset ovat laskeneet ja näyttävyys parantunut valotekniikan kehittyessä. Itsenäisyyspäivän ilotulituksen korvikkeeksi ideoitu Keskustorin talojen valaisu on osoittautunut supersuosituksi. Valoviikkojen Tammerkosken Tanssivat vedet veti viime vuonna jopa 100 000 katsojaa 10 päivän aikana. Suunnitelmia on jo olemassa.

– Jo viime vuonna Keskustorin valojen sytyttäminen piti tehdä osana itsenäisyyspäivä juhlatapahtumaa. Valoviikkojen avajaisiin on tarkoitus saada joka vuosi jotain uutta ja hyödyntää Tammerkosken rantamaisemaa eri tavoilla.

Tampereen kaupungin vuosittaiset bränditapahtumat ovat itsenäisyyspäivän juhlan ja Valoviikkojen avajaisten lisäksi Hämeenpuiston Puistofiesta, Tampereen päivä ja Joulutori.