Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen ammattikorkeakoulu siirtyy sähköisiin tutkintotodistuksiin – opiskelijat toivovoat paperikopion pysyvän rinnalla: "Se tunne on ainutlaatuinen, kun saat tutkintotodistuksen fyysisesti käteen ja otat kuvan sen kanssa"

Tampereen ammattikorkeakoulu siirtyy sähköisiin tutkintotodistuksiin. Ensimmäiset sähköisen tutkintotodistuksen saaneet valmistuivat TAMK:sta tammikuun lopussa. Sähköinen tutkintotodistus on virallinen alkuperäinen todistus, jonka rehtori on allekirjoittanut sähköisesti.

– Sähköisen tutkintotodistuksen hyötyjä opiskelijan näkökulmasta on muun muassa se, että alkuperäisen dokumentin voi tallentaa useaan tallennuspaikkaan kuten pilveen, muistitikulle tai tietokoneelle. Jokainen näistä tallennuksista on yhtä kuin alkuperäinen todistus ja sisältää alkuperäisen allekirjoituksen, TAMKin opintoasiainkoordinaattori Marja Honkanen sanoo tiedotteessa.

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Joonas Soukkio sanoo tiedotteessa, että opiskelijoilta on tullut paljon palautetta sähköiseen todistukseen siirryttäessä.

– Sähköisessä todistuksessa on monia hyötyjä, jotka liittyvät esimerkiksi tietoturvaan ja helppokäyttöisyyteen työnhaussa.

Osassa palautteessa toivotaan, että paperinen tutkintotodistuskopio säilyisi sähköisen rinnalla jatkossakin. Vielä tämän kevätlukukauden siirtymäajalla valmistunut saa halutessaan myös paperisen kopion.

– Tietenkin se tunne on ainutlaatuinen, kun saat tutkintotodistuksen fyysisesti käteen Tamkilla ja otat kuvan sen kanssa. Itse ainakin haluaisin kokea tämän sitten kun valmistun, niin kuin haluaa moni muukin, Soukkio sanoo.

Siirtymäajan jälkeenkin valmistunut saa halutessaan tulostetun paperikopion todistuksestaan, mutta tulevaisuudessa paperisen tutkintotodistuksen arvo on lähinnä nostalginen, sillä sähköinen tutkintotodistus on tulevaisuudessa virallisin dokumentti suoritetusta tutkinnosta.

– TAMKin luovuttamien todistusten arvo kasvaa, koska niiden muuntumattomuus on helpommin selvitettävissä. Lisäksi nykypäivänä sekä opiskelupaikan että työpaikan haussa halutaan usein liitteeksi tutkintotodistus sähköisessä muodossa, tällöin on kätevää, että jo alkuperäinen todistus on sähköinen, Marja Honkanen sanoo.

– Todistus on helposti varmennettavissa Digi- ja väestötietoviraston sivuilla olevassa varmennepalvelussa todistukseen upotetun linkin avulla. Sähköisesti allekirjoitettu tutkintotodistus on vaikeampi väärentää kuin paperinen todistus. Vastaanottajan on helppo selvittää sähköisen tutkintotodistuksen muuntumattomuus, Honkanen sanoo.

Sähköisen todistuksen aitouden voi tarkistaa Digi- ja väestötietoviraston ”Tarkasta PDF-asiakirja” -palvelulla tai TAMKin Sähköisten dokumenttien varmentaminen -sivuilta löytyvällä validointipalvelulla.

Siirtymää paperisista sähköisiin tutkintotodistuksiin on valmisteltu TAMKissa viime syksyn ajan, ja hyviä kokemuksia muista sähköisiin tutkintotodistuksiin jo siirtyneistä ammattikorkeakouluista on myös kuultu. Ensimmäisinä suomalaisina korkeakouluina sähköisen tutkintotodistuksen ottivat käyttöön viime vuonna Lapin ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia, ja vähitellen siihen siirtyvät myös muut suomalaiset korkeakoulut.