Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kulttuuripääkaupunkititteli meni sivu suun, mutta kulttuuriprojekteihin laitetaan tulevina vuosina 2,6 miljoonaa – tätä on Operaatio Pirkanmaa

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun tavoitteita pienemmässä mittakaavassa toteuttava Operaatio Pirkanmaa on alkanut.

Tampereen ja sen 19 kumppanikunnan yhteisen hankkeen tavoitteena on kehittää elinvoimaista ja yhdenvertaista Pirkanmaata, jossa kulttuurilla on entistä tärkeämpi rooli alueen veto- ja pitovoiman kasvattamisessa.

Hanke rahoittaa kulttuuri- ja taideprojekteja, tukee kulttuurialan toimijoiden osaamisen kehittämistä ja kerää yhteen kulttuurin kehityshankkeita Pirkanmaalla. Kumppanikunnat jatkavat tiivistä verkostotyöskentelyä, rakentavat kuntakohtaisia kulttuurisuunnitelmia ja tutkivat yhdessä uusien toimintamallien kehittämistä ja levittämistä alueella.

Lisäksi Operaatio Pirkanmaa tukee kulttuuritoimijoiden kansainvälistymistä ja tekee yhteistyötä Euroopan kulttuuripääkaupunkiverkostossa, muun muassa nimityksen Suomesta vuodelle 2026 saaneen Oulun kanssa.

Operaatio Pirkanmaan hankebudjetti kolmelle vuodelle on yhteensä 2,6 miljoonaa euroa. Tampereen kaupungin osuus on 1,9 miljoonaa euroa ja muut kuntakumppanit osallistuvat yhteensä noin 0,7 miljoonalla eurolla.

Hankkeeseen osallistuvat Tampereen lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Lukuisat kulttuuripääkaupunkihakuvaiheessa mukana olleet projektit ovat jo saaneet toimintaansa ulkopuolista rahoitusta, ja nyt käynnistynyt Operaatio Pirkanmaa tulee vuosien 2022–2024 aikana tukemaan kymmenien projektien toteutusta.

– Hankkeen painopiste tulee olemaan vahvasti alueellisessa kehittämistyössä ja yhteisöllisissä, usein freelancer-kentän toteuttamissa projekteissa, jotka ruokkivat hyvinvointia ja luovuutta, toteaa hankkeen projektipäällikkö Ilona Kyykoski tiedotteessa.

– Jatkohankkeen rahoitus ei tietenkään vastaa hakuvaiheen suunniteltua budjettia, joka oli yli 50 miljoonaa euroa, mutta Operaatio Pirkanmaan rahoitus on joka tapauksessa erittäin merkittävä alueellinen lisäpanos pandemian kurittamalle kulttuurikentälle.

Operaatio Pirkanmaa järjestää hankkeen käynnistystilaisuuden eli niin sanotun kick-offin tiistaina 22. helmikuuta virtuaalisesti. Lähetyksen tallenne on katsottavissa kaksi viikkoa lähetyksen jälkeen, 7. maaliskuuta saakka.