Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asunnottomuus väheni Tampereella, mutta ei toivotulla tavalla – myös asuntotavoitteesta jäätiin

Asunnottomien sekä pitkäaikaisasunnottomien määrän arvioidaan hieman vähentyneen Tampereella viime vuoden aikana. Vuonna 2021 yksineläviä asunnottomia henkilöitä arvioitiin olevan 259. Määrä laski 12 prosenttia edellisestä vuodesta, jolloin asunnottomia oli 294. Asunnottomuus väheni erityisesti alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä, ja myös maahanmuuttajien asunnottomuus väheni. Yksinelävistä asunnottomista naisia oli 58, alle 25-vuotiaita 39 ja maahanmuuttajataustaisia henkilöitä 27. Asunnottomia perheitä oli neljä.

Poikkileikkauspäivänä 15.11.2021 Tampereella oli 67 pitkäaikaisasunnotonta, kun vuoden 2020 selvityksessä pitkäaikaisasunnottomia oli 76. Luvuista ei voida kuitenkaan päätellä, kuinka moni on ollut asunnoton vuoden 2021 aikana, koska asunnottomuutta tilastoidaan nykymallilla yhden päivän poikkileikkaustilanteen perusteella. Tampereen kaupunki on laatinut arvion vuoden 2021 tilanteesta ja asunnottomien lukumäärästä osana Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) vuosittaista asunnottomuusselvitystä.

Kaupunki on sitoutunut toimenpideohjelmaan, jonka tavoitteena on, että asunnottomien määrä vähentyisi puoleen vuosien 2020–2023 aikana. Tavoitteet asunnottomien määrän puolittamisesta sekä pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisesta on kirjattu myös pormestariohjelmaan.

– Tavoitteeseemme nähden asunnottomuus ei ole vähentynyt Tampereella toivotulla tavalla. Asunnottomuuden vähentäminen edellyttää jatkuvaa poikkihallinnollista työtä ja asunnottoman henkilön omaa toimijuutta kunnioittavia toimenpiteitä, sanoo psykososiaalisen tuen palveluryhmän palvelujohtaja Maritta Närhi tiedotteessa.

Hän korostaa, että asunnottomuuden vähentäminen edellyttää paitsi yksilölle suoraan annettavaa sosiaalista tukea, myös sektorirajat ylittävää tiivistä yhteistyötä kaupungin, valtion, järjestöjen ja vuokra-asuntotoimijoiden välillä.

Tampereen kaupungin tavoitteena on järjestää vuosittain yhteensä 200 vuokra-asuntoa asunnottomille. Vuonna 2021 asetettuun tavoitteeseen ei kuitenkaan päästy. Haastetta toi Tampereen Vuokra-asunnot Oy:n Hipposkylän huonokuntoisen taloryhmän osittainen purkaminen ja perusparantaminen. Taloryhmässä oli asukkaita enimmillään 230.

Tampereelle valmistui viime vuonna 608 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa. Maritta Närhi painottaa, että kohtuuhintaisella vuokra-asuntotuotannolla on tärkeä rooli asunnottomuuden ehkäisyssä ja vähentämisessä erityisesti nuorten ikäryhmien osalta.

– Asumisen turvaamiseksi on rakennettava riittävän vahva tuki ja tarkasteltava ihmisen tilannetta kokonaisuutena, koska seinien lisäksi hän tarvitsee paljon muutakin. Asunnottomuustilastojen tarkasteluun liittyvän kehittämistyön ja poikkihallinnollisen yhteistyön myötä pystymme tarttumaan asunnottomien henkilöiden tilanteisiin aiempaa yksilöllisemmin ja räätälöimään tarjolla olevista vaihtoehdoista mahdollisimman tarkoituksenmukainen ratkaisu, jotta asunnoton saisi asunnon, Närhi sanoo tiedotteessa.