Näkökulma: Huumeiden käytön rangaistavuudesta pitäisi mennä kohti tukea eikä sakkoja, sanoo YAD:n uusi toiminnanjohtaja.
Huumeiden käyttö ja siitä mahdollisesti aiheutuvat ongelmat eivät kieltämällä poistu. Tätä mieltä on Youth Against Drugs ry:n (YAD) toiminnanjohtaja Eeva-Kaisa Hohenthal. Hän aloitti YAD:n toiminnanjohtajana tammikuussa.
– Minua ovat aina kiinnostaneet huumeet, päihteet ja ihmiset. Se kysymys, miksi jotkut päätyvät käyttämään niin, että siitä tulee ongelmallista ja toisaalta mitä tapahtuu, kun käyttö ei olekaan enää ongelmallista, Hohenthal sanoo.
Ennen YAD:tä Hohenthal on työskennellyt muun muassa Silta-valmennusyhdistyksen kuntouttavan valmennuksen kuntoutuspäällikkönä.
YAD on vuonna 1988 perustettu valtakunnallinen järjestö. Sen tarkoituksena on erityisesti tarjota päihteetöntä toimintaa ja vaihtoehtoja.
– Meillä on nuorille paikka, jossa toteuttaa toimintaa ja asiantuntijatyötä, että ammattilaiset osaavat kohdata päihteitä käyttäviä nuoria ja tehdä laadukasta ehkäisevää päihdetyötä, Hohenthal sanoo.
– Massaluennot ja muut valistustilaisuudet eivät toimi. Me voimme tarjota tietoa ja päihteetöntä toimintaa.
Jos päätät käyttää, miten voit tehdä sen mahdollisimman turvallisesti.
Yhtenä toiminnan kivijalkana on aina ollut festarityö, jossa nuoret kiertävät festivaaleja ja pitävät pistettä, jossa tarjotaan keskustelua ja tietoa.
– Viedään tietoa ja materiaalia, mutta myös mahdollisuus päästä festareille päihteettömästi ja tehdä hyvää. Turvallinen porukka, jonka kanssa olla.
Toiminnan idea on nuorilta nuorille.
– Neutraalin materiaalin tuottaminen, kiihkottomuus ja stigman poistaminen ylipäänsä.
Merkittävä osa järjestön työtä on myös vaikuttaminen. Yhtenä tavoitteena on poistaa kaikkien huumausaineiden käytön rangaistavuus.
– Rangaistavuudesta pitäisi mennä kohti tukea eikä niin, että lyödään sakot käteen jos jää kiinni käytöstä.
YAD:lla on alkamassa uusi Hamppupelto-hanke, jossa tarkoituksena on kehittää vertaisryhmiä kannabista käyttäville sekä lyhytterapeuttista keskustelua.
– YAD:n ajatus on, että ihminen ei välttämättä uskalla hakeutua hoitoon, kun taustalla saattaa olla pelkona, että tulee merkintä, kun kyseessä on vielä laiton huumausaine, Hohenthal sanoo.
YAD:ssä tarjotaan mahdollisuutta anonyymiin keskusteluun.
– Toisilla voi olla ajatuksena, että haluaa lopettaa, niin tuetaan sitä. Toiset haluavat vähentää haittoja. Jos päätät käyttää, miten voit tehdä sen mahdollisimman turvallisesti.