Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhansien keikkojen mies kirjoitti romaanin, joka hakee Manserockin ydintä – "Olennaista on se, mitä tapahtuu, eikä se kenelle tapahtuu..."

Kirja: Tuhansien keikkojen mies Seppo Tammilehto lähti selvittämään romaanissaan kulttuurin syvää ydintä.

Mitä Manserock oli takavuosina? Sitä on yritetty selvitellä erilaisilla tarinakonsepteilla: nyt kortensa lyö kekoon pitkän linjan muusikko Seppo Tammilehto, jonka kolmas romaani Manserokkarit (Lector-kustannus) näkee päivänvalon tammikuun 25. päivä.

– Lähtötilanne on se, että keikkareissuilla tulee tarinoita. Ne ovat koettu tai kuultu, ja niiden pohjalta tätä on lähdetty rakentamaan. Keskushenkilöksi rakentui lopulta tällainen Tapio Wilhelm Kaski, joka on kuvitteellinen henkilö, mutta jossa on oikeita elementtejä useammasta alan ammattilaisesta, tämän viikon maanantaina 70 vuotta täyttänyt Tammilehto kuvailee.

Mukana kirjassa on muutenkin täysin kuvitteellisia henkilöitä.

– Se on tietoinen valinta. Olennaista on se, mitä tapahtuu, eikä se kenelle tapahtuu. Jos valinta olisi toisenlainen, voisi olla että joku saattaisi hieman suuttuakin, Tammilehto sanoo.

Kirjan teko alkoi viime talvena. Tammilehto sanoo, että hän teki sitä eniten keväällä ja kesällä.

– Kirjoittaminen tehtiin ajan kanssa. Oli monenlaista oikolukuvaihetta, jossa kirjaan lisättiin tavaraa ja otettiin poiskin sisältöä, hän kertoo.

Monenlaisia tarinoita tulee heti mieleen, esimerkiksi siltä aikakaudelta kun Helsingin ja Tampereen muusikoiden välillä oli enemmänkin kuin vain lievää vastakkainasettelua. Kipinät sinkoilivat suuntaan ja toiseenkin.

– Kaiken kaikkiaan siellä saattaa olla mukana sellaisiakin juttuja, että kun joku tuttu sen lukee, niin se voi vähän kauhistuakin että tällainenkin tarina on mukana, Tammilehto naurahtaa.

Pitkän linjan muusikko myöntää olevansa hieman huolissaan 2020-luvun manserockista. Kun vanhat keikkajyrät jäävät sivuun, ketkä astuvat tilalle?

– Jos tuntuu siltä, ettei uudenlaista biisintekokulttuuria ole olemassakaan. Nuoremmilla bändeillä ei ole töitä, kun korona jyrää. Ihan koko Suomi on nyt jumissa, se että tähän kehitettäisiin vielä jotain uutta juttua, niin se on varsin haastavaa. Kaikki on muuttunut: nykyään biisejä viilataan koneella monta kertaa, kun Juice meni studioon niin se oli kertalaaki kun biisi oli äänitettynä, Tammilehto vertaa.

– Voi sanoa, että manserock oli monella tavalla arvokas tullessaan. Vielä 1970-luvulla yleinen ajatus oli se, että viihdeala tapahtuu pelkästään Helsingissä. Tamperelaiset tulivat ja näyttivät, että ei se sillä tavalla ole. Historia on ja pysyy ikuisena, ja toivon että sen tulevat myös tulevat sukupolvet muistamaan, Seppo Tammilehto sanoo.