Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin Pirkanmaa sai aluevaltuustosopimuksen ilman koalitiota ja oppositiota – "Kaikki neuvotteluihin osallistuneet olivat fiksuja, tosiasiat tunnustavia ja ratkaisuhaluisia"

Pirkanmaan aluevaltuustosopimus on allekirjoitettu. Puolueet ovat yksimielisiä toimielinmallista, paikkajaosta ja sisällöllisistä linjauksista

Pirkanmaan aluevaltuustopuolueet allekirjoittivat historiallisen sopimuksen torstaina.

Perjantaina jaetun tiedotteen mukaan puoleet ovat "päätyneet neuvotteluissa hyvässä yhteisymmärryksessä lopputulokseen toimielinmallista, paikkajaosta puolueiden välillä sekä suuremmista sisällöllisistä linjauksista".

Pirkanmaalla otetaan käyttöön valiokuntamalli. Valiokuntia muodostetaan neljä, joiden sisältöjä kuvaavat työnimet ovat tulevaisuusvaliokunta, hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, paljon palveluita käyttävien asiakkaiden valiokunta ja vähän palveluita käyttävien asiakkaiden valiokunta. Valiokuntien lopulliset nimet lukitaan myöhemmin.

Paikkajaosta puolueet sopivat niin, että kokoomus saa aluehallituksen puheenjohtajuuden, SDP saa aluehallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan ja toinen varapuheenjohtajuus menee vasemmistoliitolle. Aluevaltuuston osalta SDP saa puheenjohtajuuden, kokoomus ensimmäisen varapuheenjohtajuuden ja perussuomalaiset toisen varapuheenjohtajuuden.

– Vaikka yhteisymmärrys ei löytynyt vaivatta, siihen päästiin lopulta nopeasti. Onnistumisessa keskeistä oli se, että kaikki neuvotteluihin osallistuneet olivat fiksuja, tosiasiat tunnustavia ja ratkaisuhaluisia. Alussa todettiin yhteisesti lähtötilanne ja asetettiin tavoite. Sen jälkeen jokaisella oli mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen ja voi sanoa, että lopputuloksessa jokaisen kädenjälki myös tavalla tai toisella näkyy, neuvotteluja vetänyt Pirkanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntti alleviivaa tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Suomen suurinta hyvinvointialuetta lähdetään rakentamaan uudistavalla yhteistyörakenteella. Pirkanmaan hyvinvointialueella kaiken toiminnan keskiössä on palveluja käyttävä ihminen. Pirkanmaalla kehitetään palveluja ja varaudutaan haasteisiin uudistaen, tutkittuun ja arvioituun tietoon nojaten sekä digitalisaatiota hyödyntäen. Kaikkien puolueiden lähtökohta on, että palveluja on oltava saatavilla yhdenvertaisesti, matalalla kynnyksellä ja asiakkaan taloudellisen tilanteen estämättä koko Pirkanmaalla.