Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nyt alkaa todellinen pitkä marssi: Taina lähtee kävelemään Espanjasta Suomeen – "Mieheni lentää jonnekin tuomaan minulle uusia vaatteita..."

Retkeily: Ylöjäveläisnainen lähtee viikonloppuna vaeltamaan ja on perillä heinäkuun puolivälissä.

”Tämä on elämäni pisin vaellus. Yksin Euroopan halki Espanjasta Suomeen. 4400 kilometrin matkalla kuluu varmasti kenkäpari jos toinenkin.”

Näin kirjoittaa Facebookissa Fuengirolassa asuva Taina Liekari, joka on erittäin kokenut vaeltaja ja toimii Espanjassa vaellusoppaana. Liekarin viimeisin asuinpaikka Suomessa oli Ylöjärvi ja hän on asunut myös Tampereella.

Liekari lähtee kävelemään Espanjasta Suomeen 13. helmikuuta. Hän on varannut matkaan aikaa noin viisi kuukautta.

Idea pitkästä jalkapatikkamatkasta syntyi vähän kuin vahingossa. Taina Liekari viettää miehensä kanssa joka kesä Suomessa koko kesän tai vähintään kuukauden ja mies rupesikin katselemaan sopivia lentoja kotimaahan.

– Hän kysyi, että mitkä päivät sopivat sinulle, johon minä heitin mitään ajattelematta, että varaa lennot vain itsellesi niin minäpä kävelen Suomeen, Taina Liekari naurahtaa.

Hän otti hätäisen heiton jälkeen kalenterin esiin ja laskeskeli, milloin pitää lähteä, jotta on keskikesällä perillä. Liekari tajusi, että kiire tulee, kun pitää muun muassa hankkia yhteistyökumppaneita auttamaan matkan kuluissa. Ne ovat vähintään 12000 euroa.

– Siihen on laskettu vain välttämättömät menot, kuten syömiset ja yöpymiset halvoissa paikoissa. Olen onneksi jo nyt saanut sponsoreita ja uskon saavani niitä lisää matkan aikanakin.

Ennen Euroopan läpikävelyä Liekarin pisin jalkapatikka on ollut noin 800 kilometrin Santiago de Compostelan vaellus.

Liekari suoritti sen 16 päivässä puolittaisella juoksuvauhdilla. Espanja-Suomi-matkan hän aikoo kulkea rauhassa ja matkasta nauttien.

– En laita yhtenäkään aamuna herätyskelloa soimaan, jos ei ole ihan pakko. Lähden kävelemään, kun olen levännyt tarpeeksi. Aion kävellä pitkiä päiväosuuksia, mutta myös ottaa valokuvia ja videoita matkan varrelta eli esitellä myös muille, millaista missäkin paikassa on, Taina Liekari määrittelee.

Hänen reittinsä kulkee Etelä-Espanjasta Ranskan läpi Saksaan ja Itämeren rantaan, josta hän kulkee laivalla Ruotsin Trelleborgiin. Siitä Liekari jatkaa kävellen Tukholmaan ja laivalla Turkuun katsomaan vanhaa isäänsä. Noin heinäkuun puolivälissä perillä oleva Liekari viettää suurimman osan Suomi-ajastaan Tampereella.

– Minulla on vaeltamiseen tarkoitettu Komoot-sovellus, jonka avulla olen suunnitellut reittiä. Yritän välttää isoja teitä ja käyttää turvallisia väyliä. Tärkeää tietysti on, että matkan varrella on yöpymispaikkoja. Granadan jälkeen on noin 40 kilometrin pätkä, jossa ei ole yhtään ainoaa kylää eli tuskin majoituspaikkojakaan. Pyreneiden ylittämisen suhteen on myös ongelma. Minulle on suositeltu kiertämistä rannan kautta, Taina Liekari sanoo.

Hän ehtii kokea viiden kuukauden patikoinnin aikana kaikki muut vuodenajat paitsi syksyn kulkiessaan etelästä pohjoiseen. Suomessa lienee lämmintä heinäkuussa, mutta alkutaipaleella helmikuun puolivälissä on luvassa viileää säätä.

– Etenen Espanjan sisämaata pitkin ja siellä on nyt kylmä. Otan mukaan kevytuntuvatakin ja muutenkin järkivaatteita. Mieheni lentää jonnekin tuomaan minulle uusia vaatteita ja annan hänelle vaatteita, joita en loppumatkalla enää tarvitse. Voin käyttää myös Espanjassa asuvien tuttaviemme, jotka lähtevät keväällä ajamaan Suomeen, apua tavarakuljetuksessa, jos tarvetta tulee, Liekari toteaa.

Taina Liekarin matkaa voi seurata Facebookin Jalkapatikalla Espanjasta Suomeen -sivulla.