Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppiin suunnitellaan kehitysvammaisten asumisyksikköä – korvaisi Raholan ja Kaarilan huonokuntoiset tilat

Kaupin kaupunginosaan suunnitellaan asumisyksikköä kehitysvammaisille aikuisille. Lääkärikallionkadulle rakennettavaan uudisrakennukseen on tarkoitus tulla sekä tehostettua palveluasumista että palveluasumista. Yhteensä rakennukseen tulisi 24 asuntoa sekä yhteisiä tiloja asukkaille.

Suunnitteilla olevan asumisyksikön viereisellä tontilla on Tuomikallion päivätoimintakeskus, jonka palveluita osa yksikön asukkaista voi käyttää. Kulkeminen vierekkäisten rakennusten välillä on helppoa eikä esimerkiksi taksikyytejä tarvita.

Lähialueelle on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa myös satelliittiasuntoja, joissa kehitysvammaiset asukkaat asuvat itsenäisesti, mutta saavat tarvitseman tuen ja palvelut asumisyksiköstä.

Hyvinvointialueelle siirtyminen voi vaikuttaa aikatauluun, mutta tällä hetkellä suunnitelmana on aloittaa rakennustyöt syksyllä 2023, jolloin asumisyksikkö olisi valmis käyttöönotettavaksi arviolta vuoden 2025 alussa.

Rakennushanke on tarkoitus toteuttaa käyttöoikeusurakkana. Uudisrakennuksen laskennalliset investointikustannukset ovat 6 175 000 euroa. Lopullinen kustannus selviää kilpailutuksen ja toimittajan valinnan jälkeen.

Lääkärikallionkadun asumisyksikkö korvaisi Raholan Korvenkodin ja Kaarilan ryhmäkodin, joista asukkaat siirtyvät uuteen asumisyksikköön sen valmistuttua.

Nykyiset tilat Raholassa ja Kaarilassa ovat vanhoja ja huonokuntoisia. Asukkaat kaipaavat muun muassa omia wc-tiloja ja riittävän kokoisia huoneita. Tavoitteena on korvata vanhat tilat nykyaikaisilla ja esteettömillä tiloilla ja tarjota asukkaille mahdollisuus asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Palveluasumisen tarve kasvaa lähivuosina, sillä aikuisikäisiä kehitysvammaisia asuu paljon lapsuuden kodeissaan ikääntyvien vanhempiensa kanssa.

Lisäksi asukkaiden eliniät ovat pidentyneet. Kehitysvammaisten asumispalveluissa laitosasumista korvataan tehostetulla palveluasumisella. Tavoitteena on myös tuoda asumispalvelut tavallisen asumisen yhteyteen.