Hyvinvointialueet tulevat: kuka saa tehdä sote-työt? – "Nyt on oikea aika miettiä, tehdäänkö järjestelmä politiikkaa vai palveluita käyttäviä asiakkaita varten"

Talous: Hyvinvointialueen palvelujen tuottajista tehdään pian isoja linjauksia. 29Tampereen kauppakamari lähti jo puolustamaan yksityisten palvelujentarjoajien asemaa.

Tampereen kauppakamari on huolissaan siitä, että yksityiset palveluntuottajat jäävät sivuraiteelle, kun tulevan hyvinvointialueen palvelutuotantoa aletaan järjestää.

Kuukauden kuluttua ensimmäistä kertaa kokoontuvan Pirkanmaan uuden aluevaltuuston on jo lähitulevaisuudessa linjattava palvelujen hankinnan periaatteista.

– Yksityisellä sektorilla pitää olla reilu mahdollisuus tuoda hyviä käytäntöjään tarjolle, korostaa Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen.

Tampereen kauppakamari julkisti viime viikolla Vaikuttamissuunnitelmansa alkaneelle vuodelle. ”Tulevaisuuden alue” nousi yhdeksi suunnitelman pääotsikoksi perinteisempien liikenteen ja koulutuksen rinnalle. Vaikuttamissuunnitelma listaa Tampereen kauppakamarin ajamat elinkeinoelämän keskeisimmät edunvalvonnan tavoitteet ja toimenpiteet. Suunnitelmaa päivitetään vuosittain.

– Hyvinvointialueella päätöksiä ei ole vielä tehty, joten nyt on oikea aika miettiä, tehdäänkö järjestelmä politiikkaa vai palveluita käyttäviä asiakkaita varten. Meille palvelujen järjestäjä ei ole ideologinen kysymys.

Eskelisen mukaan aluevaltuustossa hyväksyttäväksi tuleva hyvinvointialueen ensimmäinen palvelustrategia on avainasemassa siinä, millaisten toimintatapojen varaan uudistus Pirkanmaalla rakennetaan. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain mukaan laadittava palvelustrategia ohjaa hyvinvointialueella toimintaa ja johtamista.

Nyt on oikea aika miettiä, tehdäänkö järjestelmä politiikkaa vai palveluita käyttäviä asiakkaita varten.

– Nyt on oikea hetki katsoa, mitä palvelut oikeasti maksavat. Julkisten palvelujen yksikkökustannukset on avattava läpinäkyvästi. Samalla laissa oleva velvoite asiakaspalautteen systemaattisesta keräämisestä ja vertailusta pitää huomioida.

Eskelinen korostaa, että palvelujen todellinen kustannusvertailu on tärkeä edellytys sille, että kustannusten kasvua pystytään hillitsemään ja sote-uudistus ylipäätään onnistuu.

Aluevaltuutetuilla olisi nyt ovat tilaisuus edistää innovatiivisia tapoja palvelujen tuottamiselle esimerkiksi palvelusetelien laajalla käytöllä, heittää Eskelinen. Skeptisyyttä kuitenkin lisää se, että Pirkanmaankin aluevaltuustossa julkisen puolen terveyspalvelujen työntekijöillä on vahva yliedustus.

– Esteellisyysasiat on selvitettävä kristallinkirkkaasti. Tämä on myös aluevaltuutettujen oma etu heidän oikeusturvansa kannalta. Tausta ei saa vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kun hankitaan satojen miljoonien laadukkaat palvelut sadoille tuhansille ihmisille.

Uusien hyvinvointialueiden toiminta alkaa vuoden 2023 alussa.

Näkemys

”Kukaan ei pysty tekemään kaikkea”

Tulevilla hyvinvointialueilla tarvitaan kaikkia palvelujentarjoajia, toppuuttelee Lauri Lyly (sd.) huolta.

– Kukaan ei pysty tekemään ja tuottamaan kaikkea, eikä se ole järkevääkään.

Aluevaalien Pirkanmaan ääniharava odottaa, että hyvinvointialueen sisällä syntyy myös yhteistyötä, jossa julkiset ja yksityiset palveluntarjoajat voivat oppia toisiltaan ja oppia toistensa hyvistä käytännöistä.

– Toimijat voivat sparrata toisiaan omilla vahvuuksillaan. Palveluntarjoajan valinnassa on oleellista pitää myös laatukriteerit mukana, ettei kilpailla pelkällä hinnalla.

Lyly muistuttaa, että laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä velvoittaa, että hyvinvointialueella on säilytettävä myös oma valmius palvelujen tarjoamiseen, vaikka tehtäviä yksityisille tai kolmannelle sektorille ulkoistetaankin.

Lyly pitää itsestään selvänä, että tuottaminen ja palvelujen toteutustavat herättävät poliittisia intohimoja aluevaltuustossa, kun tulevaisuuden palveluista linjataan. Keskustelua on käytävä avoimin mielin, muuten on vaarana, että lähivuosikymmenten suurin hallinnonuudistus ei lopulta uudista mitään.

– Keskustelua tullaan varmasti käymään. Toivottavasti myös tietopohja lisääntyy samalla. Nyt on mahdollisuus ottaa isoja harppauksia palvelujen kehittämisessä sekä on mahdollisuus hakea myös synergiahyötyjä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut