Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uutta vanhan päälle – Tuomiokirkonkadun ja Verkatehtaankadun kulman funkkistalo saattaa muuttua radikaalisti

Kyttälän kaupunginosassa Tuomiokirkonkadun ja Verkatehtaankadun kulmassa sijaitsevaan kortteliin suunnitellaan lisää asumista keskustaan tuovaa täydennysrakentamista.

Kaavamuutoshankkeesta on nähtävillä valmisteluaineistoa, jossa on kaksi vaihtoehtoa kaavaluonnokseksi. Aineisto on nähtävillä 3.3.2022 saakka ensi sijassa kaupungin verkkosivuilla. Kaavahankkeesta on myös esittelyvideo.

Kaava-alue sijaitsee korttelin päässä Hämeenkadusta ja rautatieasemasta. Tontilla sijaitsee alun perin vaateteollisuuden käyttöön rakennettu rakennuskokonaisuus, joka koostuu useista eri aikoina rakennetuista osista. Vanhin, korttelin keskiosassa sijaitseva osa on vuodelta 1906. Kadunvarsien osat ovat vuosilta 1926, 1937 ja 1939.

Rakennuksissa on toiminut tehdaskäytön jälkeen muun muassa hotelli, opiskelija-asuntola, päivittäistavarakauppa ja ravintola. Tontin omistaa Kiinteistö Oy Tampereen Tuomiokirkonkatu 19. Suunnitteilla on lisää opiskelija-asuntoja.

Kaupungin tavoitteena on lisätä asumista keskustaan. Täydennysrakentamisen yhteydessä pyritään lisäämään ulko- oleskelutiloja ja niiden viihtyisyyttä. Pysäköinti sijoitetaan ensisijaisesti maan alle.

Kadun varren rakennusten ensimmäiset kerrokset säilytetään liike- ja palvelukäytössä. Hankkeen merkittävät ympäristövaikutukset selvitetään ja alueen erityiset kaupunkikuvalliset ja kulttuuriympäristön arvot.

Asemakaavamuutoksen hakijan tavoitteena oli kaavatyön käynnistyessä vanhan asuin- ja liikerakennuksen purkaminen ja kahdeksankerroksisen uudisrakennuksen rakentaminen.

Kaavamuutoksen kuluessa tavoitteet ovat täsmentyneet aloitusvaiheen kaupunkilaisten ja viranomaisten palautteen myötä ja kortteliin on tutkittu kulttuuriympäristön arvot turvaavia ratkaisuja. Kaavaluonnosvaihtoehdoissa on rakennukset säilyttävä sekä osittain purkava vaihtoehto.

Vaihtoehdossa B olemassa olevia rakennuksia korotetaan 2-3 uudiskerroksella, ja pihan puolelle mahdollistetaan 5-kerroksinen uudisosa. Vaihtoehdossa A kaupunkikuvallisesti arvokas kulmaosa säilyy ja siihen liittyy täydennysrakentamista, joka sijoittuu sisemmäksi tonttia. Molemmissa vaihtoehdoissa on liike- ja toimistotiloja.