Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varjo-Runeberg tuli Tampereelle – "Olet ollut aika monessa sängyssä"

Arvostetun Runeberg-palkinnon ja 20 000 euroa voitti tänä vuonna Quynh Tran romaanillaan Skugga och svalka (Varjo ja viileys).

Sen sijaan yleisöäänestyksellä kilpailun ehdokkaiden kesken ratkaistava Varjo-Runeberg tuli Tampereelle.

Lukijoiden selvä suosikki oli tänä vuonna Anneli Kannon romaani Rottien pyhimys. Se keräsi lähes kolmanneksen eli 32,5 prosenttia äänistä.

Omaa suosikkiaan pystyi äänestämään Uusimaan verkkosivuilla joulu–tammikuussa. Ääniä annettiin kaikkiaan 338.

– Kirjoittaminen on kommunikaatiota itsensä kanssa, mutta kirjan ilmestyttyä myös lukijoiden kanssa. Kirja ei toteudu täydesti ennen kuin sen joku lukee. Minua koskettaa, että niin monet ihmiset ovat halunneet lukea romaanin ja saaneet siitä itselleen jotain, Kanto toteaa.

Kannon mukaan lukijoiden kiitos on suurin palkinto, jonka kirjasta voi saada.

Olet ollut aika monessa sängyssä.

– Aivan kuin minä kirjoittajana ja se jossain oleva ihminen lukijana olisimme kohdanneet. Kuten eräs lukija sanoi: olet ollut aika monessa sängyssä.

Kirjailija on saanut lukijoilta toiveita, että Rottien pyhimyksen tarinaan tulisi jatko-osa.

– Ainakaan nyt en sellaista suunnittele. Lukijat ovat olleet kiinnostuneita siitä, mitä tapahtuu paitsi Pelliinalle, myös Pirkitta-tytölle. Olen kertonut, että hyvin heille käy. Pirkitta pääsee luostariin oppiin ja Pelliina tekee pitkän ja hienon uran kirkkomaalarina ja luulen, että hänellä on pari intohimoista, epäkonventionellia rakkaussuhdettakin, mutta perhettä tuskin tulee. Hän pitää huolta Andreaasta tämän vanhuudessa, Kanto paljastaa.

Runeberg-palkinto on Tamperelaisen kanssa Mediatalo Keskisuomalaiseen kuuluvan sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986.