Ilmiö: Ihmiset hakevat irtiottoa arjesta oman kotikaupungin hotelleista. Korona on 29vahvistanut staycation-ilmiötä, mutta sen odotetaan jatkuvan pandemian jälkeenkin.
Yöpyjiä on tullut tuosta ihan 200 metrin päästäkin.
Lapland Hotels Arenan hotellinjohtaja Janne Mönkkönen esimerkki konkretisoi uuden ilmiön keskustahotelleissa: asiakkaita tulee entistä enemmän samasta kaupungista ja aivan lähialueelta.
– Ilmiö alkoi jo ennen koronaa, mutta sen aikana se on voimistunut selvästi, tiivistää Mönkkönen.
Vaikka Nokia-areenan hotelli vetää paikallisia yövieraita jo uutuudellaankin, on niin ilmiö on huomattu muissakin keskustahotelleissa.
– Viikonloppuisin on välillä paljonkin paikallisia asumassa ja kyllä koronalla on ollut selvä vaikutus, sanoo Sokotelin aluejohtaja Mikko Kankaanpää.
– Kyllä ilmiö on näkynyt. Kyselyitä tulee paljon, kertoo Courtyard by Marriot Tampere Cityn hotellinjohtaja Ville Virkki.
Ihminen muuttuu hotellissa ikään kuin turistiksi omassa kotikaupungissaan.
– Staycationista on tullut parin viime vuoden aikana suosittu vapaa-ajan viettomuoto. Tämä on kyllä selkeä ilmiö, että paikalliset ovat löytäneet staycation-palvelun ja omaan kotikaupunkiin tullaan yöpymään yhä enenevässä määrin, kommentoi Scandic Tampere Cityn ja Hämeenpuiston hotellinjohtaja Airi Tarvainen.
Ilmiön nimeksi jo vakiintunut staycation tarkoittaa yön tai viikonlopun minilomaa, jossa yövytään oman kaupungin hotellissa ja käytetään sen palveluja.
Mönkkösen mukaan staycationille hotelliin tullaan usein suoraan työpaikalta, jolloin lomamoodiin siirtyminen nopeutuu.
– Yleisesti voisin sanoa, että staycation-asiakkaat tulevat monesti hymyssä suin hotellille, lisää Kankaanpää.
– Etätyöaikana, jolloin sekä työ että arki ovat kotona samanaikaisesti, halutaan pientä nopeaa irtiottoa ja etäisyyttä kotiympyröihin, kuvaa Scandic Tampere Stationin ja Koskipuisto hotellinjohtaja Kirsi Stenius.
Hotellinjohtajien mukaan ilmiötä on vauhdittanut korona-ajan hankaloittama matkailu, jolloin samaa arjesta irrottautumista on haettu lähempää. Koronaväsymys on myös itsessään lisännyt tarvetta irtiotoille arjesta.
Staycationilla korostuu ennen kaikkea helppous ja hemmottelu. Useimmille pelkkä hotelli riittää irrottautumiseen.
– Ei tarvitse valmistaa ruokaa, ei tarvitse siivota ja aamiainen on valmiina. Hotelliin tullaan selkeästi rentoutumaan, listaa Kankaanpää.
– Ollaan myös valmiita satsaamaan parempaan huoneluokkaan, toivotaan huoneessa omaa saunaa tai esimerkiksi kylpyammetta, jos sellaista ei vaikka kotoa löydy. Tärkeää on viihtyisä huone ja runsas aamiainen, jonka voi nauttia vähän myöhemminkin viikonloppuisin tai tilata omaan huoneeseen, kertoo Tarvainen.
Valtaosa staycation-asiakkaista on pariskuntia, mutta joukossa on myös lapsiperheitä ja nuorten aikuisten kaveriporukoita.
– Pienten lasten vanhempia on paljon. Heidän kohdallaan on kyse irtiotosta kotioloista, sanoo Virkki.
– Moni haluaa lähilomalle myös lemmikin kanssa, lisää Mönkkönen.
– Kesähelteillä hotelliin tullaan myös nauttimaan jäähdytetystä hotellihuoneista, kertoo Kankaanpää.
Mönkkönen muistuttaa, että keskustahotelleilla pelkkä yöpymispaikka ei ole ainoa houkutin lähteä viettämään hotelliyötä omaan kotikaupunkiin.
Kun rajoitukset taas purkautuvat, liitetään minilomaan yhä useammin ravintola- ja kulttuurikäyntejä.
– Ihmiset tekevät kotikaupungissaan hotelliasiakkaana eri asioita kuin normaalisti. Ihminen muuttuu hotellissa ikään kuin turistiksi omassa kotikaupungissaan, kuvaa Mönkkönen.