Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkautumisia | Ratikkamatka on täynnä tarinoita – "Me tultiin Tammelasta ratikalla tähän viimeiselle pysäkille"

Ratikka: Ajatteletko koskaan, että jokaisella ratikan kyytiin astuvalla on oma tarinansa?

Tiistaina 9. marraskuuta matkasin Pyynikintorilta Hervantaan ja takaisin.

Kello 13.30 ratikka numero 3 lähtee liikkeelle. Ensimmäiseltä pysäkiltä kyytiin nousee minun lisäkseni kymmenisen muuta matkustajaa. Yksi heistä on 27-vuotias Roosa Alatalo.

Nokian Harjuniitystä alun perin bussilla Pyynikintorille matkustanut Alatalo istuu nyt ratikassa.

– Tämä vaihto on tosi helppo, kuvailee Alatalo kysyessäni hänen syytään matkustaa ratikalla.

Siirryn kauemmaksi Alatalosta, jotta näkisin mitä muualla ratikassa tapahtuu.

Kalevanrinteen pysäkki saapuu, mutta lähelläni istuva tyttö jää vielä paikoillensa. Katson häntä ja hänen selkänsä takana istuvaa poikaa. Ratikassa on kymmeniä ja taas kymmeniä ihmisiä erilaisine taustoineen, motiiveineen ja murheineen. Nämäkään henkilöt eivät tunne toisiaan, mutta ovat tämän matkan ajaksi sattuneet samaan ratikkaan. Ratikkaan, joka on täynnä kertomuksia.

Hervantakeskuksen kohdalla suurin osa matkustajista poistuu ja toiseksi viimeisen pysäkin jälkeen ratikassa ei olekaan minun lisäkseni muita. Äsken ratikka oli täynnä tarinoiden sekamelskaa, mutta nyt ratikassa olen vain minä.

Kello 14.00 on aika vaihtaa suuntaa. Taululle ilmestyy lukemaan Pyynikintori ja syklin on aika alkaa alusta. Päätepysäkiltä seurakseni ainoina matkustajina kyytiin nousevat kaverukset Matti Pirneskoski ja Tapio Lauren.

– Me tultiin Tammelasta ratikalla tähän viimeiselle pysäkille. Tarkoitus oli kiertää tuo luontopolku ja katsoa, mitä siellä on saatu valmiiksi, kertoo Pirneskoski.

Nyt kaverukset ovat matkalla Hervannan keskustan kautta takaisin Tammelaan.

Turtolan pysäkin jälkeen ratikka alkaa olla täynnä. Käännän katseeni mieheen, joka näyttää jokseenkin surulliselta. Ehkä hän on tai sitten vain näyttää siltä. Sitä en saa koskaan tietää. Eihän kukaan tässä ratikassa tiedä minunkaan tarinaani.

Ihmisiä valuu tasaisesti ulos ratikasta ja Keskustorin pysäkin jälkeen on ratikassa melko tyhjää.

Pyynikintorille saapuessani kello on 14.40.

Astun ulos ratikasta ja katson poispäin käveleviä ihmisiä. Mielessäni on vain yksi asia. Tarinat. Ratikkamatkan ajaksi nuo toistaan upeammat tarinat sulloutuvat tuohon pieneen tilaan, josta ne lopulta matkaavat kukin kohti omaa määränpäätään.