Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennusliike selvitti: tällaisen asunnon pirkanmaalaiset haluavat – "Ylivoimaisesti tärkein ominaisuus on ehkä yllättävästikin..."

Puolet pirkanmaalaisista haluaisi asua kerrostalossa, ja lähes joka kolmas aikoo hankkia seuraavan kotinsa Tampereen keskustasta tai sen läheltä, kertoo kangasalalaisen rakennusliike J. Malmin teettämä tuore kysely.

Kyselyssä kartoitettiin 500 pirkanmaalaisen mieltymyksiä asumisesta ja kodin ominaisuuksista.

– Tutkimuksen perusteella toivotuin asunto on kolmio, jossa on 60–80 neliötä. Saunallisen kodin haluaisi jopa 62,9 prosenttia vastaajista, ja ylivoimaisesti tärkein ominaisuus on ehkä yllättävästikin kaappitila, jota pitää olla paljon, kertoo J. Malm Oy:n toimitusjohtaja Mikko Suopanki tiedotteessa.

Vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa vastaajia oli kaikista ikäryhmistä, yhtä lailla yksin asuvia kuin kahden aikuisen sekä yhden tai useamman lapsen perheitä. Tutkimus toteutettiin Business Finlandin häiriötilannerahoituksella, jota myönnettiin koronatilanteessa kehitysprojekteille.

Vastaajajoukosta 25,6 prosentin mukaan asunnon vaihtaminen oli ajankohtaista joko heti tai vuoden sisään. Tampere on vetovoimainen alue: keskustan alueella haluaisi asua 32,0 prosenttia ja muissa kaupunginosissa 39,6 prosenttia vastanneista. Ympäristökunnat, kuten Kangasala, Nokia, Ylöjärvi ja Pirkkala olivat 33,5 prosentin haaveena.

– Jopa 49,8 prosenttia muuttaisi todennäköisimmin kerrostaloon. Omakotitaloon haluaa 36,1 prosenttia vastaajista. Suosituimpia asunnon kokoja ovat kaksio ja kolmio. Vain 1,8 prosenttia kelpuuttaisi alle 30 neliömetrin kodin, vaikka yli yhdeksän prosenttia muuttaisi yksiöön, kertoo Suopanki.

Koronapandemian myötä työhuone tai erillinen työhuone on monen toiveissa. Vastauksista käy ilmi, että viilennysmahdollisuus koetaan tärkeäksi, samoin parveke. Pirkanmaalaiset pitävät myös polkupyörävarastoa suuressa arvossa.

– Ympäristöllä on merkitystä muutenkin kuin sijainnin kannalta. Asumisen mahdollisimman pieni hiilijalanjälki sai 3,2 pistettä kysyttäessä sen tärkeyttä asteikolla 1–5.