Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennusfirma hakee tontteja, joilla purkukuntoinen talokaan ei ole este – "On helpompi muuttaa tontti rahaksi kuin myydä vanhaa kotia"

Rakentaminen: Saagatalot ujuttautuu konseptillaan markkinarakoon, jossa tontteja on vähemmän kuin niistä kiinnostuneita.

Jos yleensä ostetaan ensin tontti ja rakennetaan sille sitten talo, Saagataloilla homma toimii hieman eri tavalla. Yrityksellä on jo useamman vuoden ollut käytössä konsepti, jossa pakettiin kuuluvat molemmat.

Pirkanmaan myyntiedustaja Katja Myllyoja kertoo, että yritys hakee jatkuvasti myytäviä tontteja niin yksityisiltä kuin välittäjiltäkin. Tontteja etsitään myös esimerkiksi nettipalveluista. Kun kiinnostava tontti löytyy ja omistaja on sen halukas myymään, tontille aletaan suunnitella asuntoa kaavan sallimien rakennusoikeuksien rajoissa.

– Kun talo on suunniteltu, lasketaan, mitä maksaa täysvalmis hinta pohjatöistä nurmikon kylvämiseen, kertoo myyntipäällikkö Risto Juntunen.

Sen jälkeen tontti taloineen laitetaan ennakkomarkkinointiin. Tässä vaiheessa tosin tontilla ei vielä ole uutta taloa. Sen sijaan siinä saattaa seistä vanha talo. Kun asiakas kiinnostuu tontista ja talosta, lyödään lukkoon yksityiskohdat ja tehdään kiinteistökauppa tontin omistajan kanssa. Sen jälkeen tontille aletaan rakentaa taloa.

Ideana on, että asiakas saa täysin valmiin talon.

– Tutkimusten mukaan 78 prosenttia nuorista ja keski-ikäisistä perheistä haluaa, että heille tehdään valmiiksi, Juntunen sanoo.

Moni ei uskalla myydä taloa jos on vanhempi koti eikä ole tehty remontteja.

Mutta miksi tontti ja talo yhdessä?

– Tontteja ei ole hirveästi ja esimerkiksi Tampereella saattaa olla, että haussa on 40 tonttia ja hakijoita on toista sataa, Myllyoja sanoo.

Myllyoja ja Juntunen kertovat, että tontilla oleva vanha talokaan ei ole este.

– Moni ei uskalla myydä taloa jos on vanhempi koti eikä ole tehty remontteja. On helpompi muuttaa tontti rahaksi kuin myydä vanhaa kotia ja pelätä, mitä tuleman pitää, Myllyoja sanoo.

Kauppaan kuuluu myös vanhan talon purkaminen. Purkukustannukset tulevat ostajalle.

Viime vuonna Pirkanmaalla myytiin tontti ja talo -konseptilla 29 kotia. Niistä ehdittiin luovuttaa viisi, kertoo Pirkanmaan alueen työnjohtaja Joona Körkkö. Omakotitalon tai paritalon valmiiksi saaminen kestää noin kymmenen kuukautta siitä, kun rakennuslupa on saanut lainvoiman.

Suomessa on kuitenkin neljä vuodenaikaa eikä aivan kaikkia rakennustöitä voi tehdä talvella.

– Ulkomaalaukset ja muut, niitä sovelletaan, Körkkö toteaa.

EDIT 7.2. kello 11.45: Korjattu yrityksen nimi muotoon Saagatalot ilman väliviivaa.