Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esikoisromaanin vaiettu aihe: nainen hyväksikäyttää poikaa – "Emotionaalinen trauma ihan yhtä voimakas kuin naisella"

Näkökulma: Monet tutkijat ovat kommentoineet, että naisten miehille tekemä seksuaalinen hyväksikäyttö jää herkemmin ilmoittamatta, tamperelaiskirjailija sanoo.

Tamperelaisen Merit Riihosen juuri ilmestynyt esikoisromaani Mitä ikinä haluat (Karisto) kertoo teini-ikäisestä Karrista, joka joutuu äitinsä uuden miesystävän sisaren Tuijan seksuaalisesti hyväksikäyttämäksi.

Lopulta selviää myös, että Karri ei ole ainoa aikuisuuden ja lapsuuden rajapinnalla elävä poika, joka on joutunut Tuijan uhriksi.

Riihonen havaitsi suomalaisessa yhteiskunnassa olevan harhakäsityksiä, joiden mukaan seksuaaliväkivalta olisi vähemmän traumatisoivaa nuorelle miehelle kuin nuorelle naiselle.

– Naiset ovat tilastojen mukaan kokeneet seksuaalista väkivaltaa huomattavasti enemmän kuin miehet, jotka ovat huomattavasti naisia useammin sen tekijöinä. Monet tutkijat ovat kommentoineet, että naisten miehille tekemä seksuaalinen hyväksikäyttö jää herkemmin ilmoittamatta, Merit Riihonen sanoo.

– Kun mies kohtaa sitä, on emotionaalinen trauma ihan yhtä voimakas kuin naisella. Koettuun väkivaltaan voi pinttyneiden sukupuoliroolien takia liittyä häpeää: mies saattaa ajatella olevansa silloin vähemmän mies eikä naisen pitäisi pystyä häntä vahingoittaa, hän jatkaa.

Suurin osa seksuaaliväkivallan tekijöistä on nuoren lähipiiristä tai ainakin tuntee hänet entuudestaan.

Moni nuori syyttää seksuaalisesta väkivallasta itseään ja kokee ehkä sittenkin itse aiheuttaneen sen tai jopa halunneen sitä.

Hyväksikäyttäjät löytävät helposti nuoret, joilla on heikko turvaverkko eikä ympärillä ole välttämättä aikuisia, jotka pitäisivät huolta siitä, mitä nuorelle tapahtuu.

– Moni nuori syyttää seksuaalisesta väkivallasta itseään ja kokee ehkä sittenkin itse aiheuttaneen sen tai jopa halunneen sitä. Taitava manipuloija osaa luoda sellaisen tunteen uhrille. Grooming-ilmiössä aikuinen rakentaa hiljalleen luottamuksellisen suhteen nuoreen ja ohjaa tätä haluamaansa suuntaan, Merit Riihonen toteaa.

Riihonen kertoo kirjan olleen monen vuoden projekti. Hän aloitti sen kirjoittamisen noin vuonna 2014, mutta intensiivisen kirjoittamisen välissä oli pitempiä taukoja. Riihonen meinasi monta kertaa hylätä projektin kokonaan.

Työ on nyt maalissa ja Riihonen tietysti toivoo Mitä ikinä haluat -teoksen olevan keskustelun herättäjä ja mahdollisesti rohkaisevan nuorena seksuaalista väkivaltaa kokeneen puhumaan tapahtuneesta ammattiauttajan tai muuten luotetun ihmisen kanssa.