Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tämä maisema ja sen valaistus toivat Tampereelle arvostetun palkinnon – "Nyt kaikki pääsevät katselemaan järveltä järvelle näyttävää punatiilimaisemaa myös pimeänä aikana"

Tammerkosken maisemavalaistus on palkittu Vuoden ulkovalaistuskohteena 2021.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu on Suomen merkittävin valaistusalan kilpailu ja tunnustus.

Tampereen kaupungin tilaama Tammerkosken valaistus valmistui kokonaisuudessaan 2020 ja kattaa yli kilometrin pituisen kosken juoksun Vuolteensillalta Neulapadolle saakka. Valaistuun kokonaisuuteen kuuluvat kosken muurit ja uoma, keskiosan voimalaitos ja putous, kosken varren julkisivut muu muassa Finlaysonin ja Tampellan alueella sekä sillat.

Vuoden valaistuskohde 2021 -kilpailun tuomaristo antaa kiitosta pitkäjänteiselle ja huolelliselle suunnittelulle sekä vahvalle valaistusosaamiselle, jolla kaupunkiin on luotu yhtenäinen maisema ja ainutlaatuiset näkymät pitkin koskireittiä.

Tampereen kaupungin kumppaneina valaistuksen suunnittelusta ovat vastanneet A-Insinööreihin kuuluva LiCon-AT:n sekä WhiteNight Lightningin sähkö- ja valaistussuunnittelijat.

– Yhteisenä tavoitteenamme on ollut tuoda esiin ainutlaatuista tehdasmiljöötä ja luoda tilaa, jossa ihmiset viihtyvät. Tampereella on tehty paljon työtä Tammerkosken kansallismaiseman eteen, ja kaupunkilaisille on avattu aiemmin suljettuja tiloja, rantareittejä ja näköaloja. Nyt kaikki pääsevät katselemaan järveltä järvelle näyttävää punatiilimaisemaa myös pimeänä aikana, hankekehityspäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta kertoo tiedotteessa.

Suunnittelukilpailu Tammerkosken valaistuksen uudistamisesta järjestettiin 2007. Hanke toteutettiin kolmessa vaiheessa 2015–2020. Valaistus valittiin vastikään voittajaksi kansainvälisessä LIT Lighting Design Awards -kilpailussa historiallisen ympäristön valaistus -sarjassa.

Vuoden valaistuskohde -kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaasti toteutetuille valaistuskohteille.