Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viimeisimmän tamperelaisen olympiavoittajan mitaliveikkaus: "Suomi saa maastohiihdosta 1-3 mitalia, mutta 2-4 mitalia, jos..." – Näin tartuntoja vältettiin 1970-luvulla

– Suomi saa maastohiihdosta 1-3 mitalia, mutta 2-4 mitalia, jos norjalaiset tai venäläiset sairastuvat kisojen aikana. Minkään maan menestymisen ennustaminen on nyt hyvin vaikeaa, sanoo painin tamperelainen olympiavoittaja Pertti Ukkola, joka seuraa talviolympialajeista kaikkein tiiviimmin hiihtolajeja.

Ukkola viittaa sairastelupohdinnalla koronaan, joka on sekoittanut Pekingin talviolympialaisten kynnyksellä voimasuhdetilanteen.

Uusista pandemiaan sairastuneista kisaurheilijoista tiedotetaan joka päivä ja on viimeiseen asti mysteeri, ketkä lopulta esimerkiksi pääsevät laduille, hyppäävät mäestä ja pelaavat jääkiekkoa.

1970-luvulla ei ollut koronaa, mutta sairastumista ennen arvokisoja yritettiin silloinkin välttää monin keinoin, muistelee Ukkola.

– Jokaiselle urheilijalle oli kisoihin lähdettäessä itsestään selvää, että sairastumista pitää vältellä, mutta valmentajatkin täsmensivät, että esimerkiksi lentoasemilla pitää yrittää olla kaukana muista ihmisistä, Ukkola sanoo.

– Siihen aikaan ei tosin pienen flunssan takia vetäydytty kisoista eikä flunssasta puhuttu ääneen. Olin itse kerran painin SM-kisojen avauspäivänä kovassa kuumeessa. Seuraavana aamuna en enää voinut osallistua, mies kertoo.

Manasin huonoja suksia, johon Mäntyranta totesi, että kun koulupäivä päättyy niin tule takaisin. Katson sinulle hyvät sukset.

Ukkola on ollut hiihtofani vuodesta 1956, jolloin hän kuuli radiosta Siiri Rantasen olympiahiihtoselostuksen. Ukkola hiihti itsekin aktiivisesti kotikonnuillaan Sodankylässä 16-17-vuotiaaksi ja käy yhä 71-vuotiaana säännöllisesti lenkillä.

– Olympiavoittaja Eero Mäntyranta tuli Sodankylään esittelemään suksia. Menin paikalle ja Mäntyrannan viereen. Mies tunnisti minut, kun olin jo pärjännyt aikuisten SM-kisoissa. Mäntyranta kysyi, että vieläkö hiihdät. Manasin huonoja suksia, johon Mäntyranta totesi, että kun koulupäivä päättyy niin tule takaisin. Katson sinulle hyvät sukset. Menestyinkin heti seuraavissa kisoissa uusilla suksillani, Pertti Ukkola hykertelee vanhalle muistolle..

Jääkiekko on Pekingin olympialaisissa hiihdon ohella seuratuin suomalaislaji. Ukkola sanoo urheilijan pääsevän palloilulajeissa yksilöurheilijaa helpommalla, mutta ymmärtää niiden suosion.

– Ne ovat pelejä ja pelaamista on kiva harrastaa. Peleihin ryntäävät nuoret ja yleisö. Palloilulajit ovat sosiaalista toimintaa. Kun hiihtäjä vetää tuntitolkulla ladulla, hän ei juuri juttele.