Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordea: Tampereen alueella myönnettiin viime vuonna yli puolella miljardilla asuntolainoja – "Lisäneliöitä ja vaikkapa omaa pihaa etsivät monet"

Toinen pandemiavuosi 2021 oli pankkitoiminnassa Tampereen alueella vahva, tiedottaa Nordea.

Asuntolainojen kysyntä pysyi poikkeuksellisen vilkkaan edeltäjävuotensa 2021 tasolla. Kulutuksesta vapautunut raha ja säästämisinnostus siivittivät Suomen rahastomarkkinat kaikkien aikojen ennätykseen. Kiihtynyt keskustelu ilmastonmuutoksesta sai sekä yksityiset henkilöt että yritykset ottamaan vastuullisuusasiat huomioon taloudellisia päätöksiä tehdessään.

Tampereen alueella asuntolainoja myönnettiin koko vuonna 559 miljoonaa euroa. Valtakunnallisesti asuntolainoja myönnettiin vuonna 2021 viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Nordea Pirkanmaan asuntoluottokanta kasvoi 4,9 prosenttia vuoden 2021 aikana.

– Poikkeusaika sai suomalaiset selvästi pohtimaan kotiinsa liittyviä toiveita, ja monet vaihtoivat asuntoa tai remontoivat vanhaa. Erityisesti Lisäneliöitä ja vaikkapa omaa pihaa etsivät monet. Kysyntää oli niin paljon, että me Nordeassa reagoimme asiaan muun muassa lisäämällä ja kasvattamalla rekrytointeja. Tampereen alueella palkkasimme vuoden aikana 12 asuntorahoitusneuvojaa ja 11 neuvojaa asiakaspalveluun, kertoo toimipaikan johtaja Tomi Tulonen tiedotteessa.

Suomalaisten säästöinnostus siivitti rahastomarkkinat kaikkien aikojen ennätykseen, kun vuoden 2021 lopussa Suomeen rekisteröityjen rahastojen pääoma oli lähes 160 miljardia euroa Suomen Sijoitustutkimuksen julkaiseman Rahastoraportin mukaan.

– Ilmiö näkyi myös meillä Pirkanmaalla, jossa uusia säästösopimuksia avattiin 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Rahaa on jäänyt pandemian aikana säästöön muulta kulutukselta, ja esimerkiksi asuntovelallisista 88 prosenttia säästää lainan lyhennyksen osalla, osa varautuen mahdolliseen korkojen nousuun. Myös nuoret ovat innostuneet sijoittamaan. Erityisen ilahduttavaa on nähdä vastuullisten sijoituskohteiden suosio: ammattimaisten sijoittajien lisäksi myös piensijoittajat ovat löytäneet vastuulliset kohteet”, kertoo Tomi Tulonen

Päivittäisistä pankkiasioista peräti 96 prosenttia hoituu nykyään erilaisten etäpalveluiden avulla, kerrotaan Nordeassa. Myös Tampereelta käsin palvellaan asiakkaita puhelimitse ja verkon välityksellä ympäri Suomen.

– Asiakkaat ovat arvostaneet näinä epävarmoina aikoina sitä, ettei suurin osa asioinnista vaadi kotoa poistumista. Olemmekin panostaneet voimakkaasti kehitystyöhön sekä digipalveluiden saavutettavuuteen.

Vuoden aikana yhä useampi pk-yritys kiinnostui vihreistä lainoista ja alkoi tehdä vastuullisuussuunnitelmia toiminnalleen. Vihreillä lainoilla tyypillisesti rahoitetaan kestäviä ja ympäristöystävällisiä hankkeita, joiden tavoitteena on esimerkiksi vähentää hiilidioksidipäästöjä tai edistää yhteiskunnan vihreää siirtymää vaikkapa uuden, ympäristöystävällisen teknologian avulla.

– Vuoden aikana on selvästi tapahtunut herääminen, jossa yhä useammat asiakkaat myös Tampereen ja Pirkanmaan alueella ovat kiinnostuneita vihreistä lainoista ja valveutuneimmat ovat jo liikkeellä. Useissa yrityksissä tehdään nyt liiketoiminnan kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä suunnitelmia ja toimenpiteitä sekä mietitään omaa vaikutusta ilmastoon ja päästöihin – vihreän lainan avulla yrityksen arvoketju on vihreä myös rahoituksen osalta ja suunnitelmiin saa helposti konkreettisuutta pelkkien puheiden sijaan”, kertoo yritysasiakkaista vastaava johtaja Harri Hakala.