Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknillinen lukio ja Sammon keskuslukio ovat lisäämässä aloituspaikkoja ensi syksynä – Yhteensä aloituspaikkoja tulossa 85 lisää

Tampereen teknilliseen lukioon on tulossa 30 uutta aloituspaikkaa syksyllä 2022. Myös Sammon keskuslukioon on tulossa 25 uutta aloituspaikkaa, joista 20 kohdennetaan urheilulinjalle. Elinvoima- ja osaamislautakunta päätti asiasta kokouksessaan viime viikolla.

Kustannusvaikutus yhteensä 55 aloituspaikan lisäämisestä on 155 000 euroa syyslukukaudelta 2022. Päätöksen toteutuminen edellyttää kaupunginvaltuuston lisämäärärahan myöntämistä lukiokoulutukselle.

Jo vuoden 2022 talousarviovaiheessa on kaupungin lukioihin lisätty yhteensä 30 aloituspaikkaa lukuvuodelle 2022-2023. Lisäys toteutetaan niin, että jokainen Tampereen kaupungin päivälukio ottaa 5 opiskelijaa lisää.

– On todella hienoa, että olisimme saamassa yhteensä 85 uutta aloituspaikkaa lukiokoulutukseen ensi syksynä. Korkeat keskiarvorajat ovat johtaneet varsinkin tamperelaisten poikien jäämiseen ulos Tampereen lukioista. Toivon kaupunginvaltuustolta ymmärrystä lisämäärärahalle, kertoo apulaispormestari Pekka Salmi tiedotteessa.

Kevään 2021 yhteishaussa Tampereen kaupungin lukioihin oli ensisijaisia hakijoita 1,20 hakijaa/aloituspaikka ja alin sisäänpääsykeskiarvo oli 7,83. Tällä keskiarvolla pääsi vain yhteen lukioon, kaikissa muissa lukioissa alin keskiarvo oli 8,0 tai enemmän.

Vuonna 2020 alin keskiarvo lukioon päässeillä oli 7,75 ja alle 8 keskiarvolla pääsi vain kahteen lukioon kuudesta. Myös Tampereella toimivissa muiden koulutuksen järjestäjien lukioissa keskiarvoraja oli korkea.

Toisen asteen oppilaitoksiin on Suomessa vapaa hakeutumisoikeus myös muista kunnista. Muista kunnista tulevien opiskelijoiden osuus on Tampereen lukioissa ollut perinteisesti suuri. Syksyllä 2021 kaupungin lukioissa 35,75 prosenttia kaikista opiskelijoista oli kotoisin muualta kuin Tampereelta. Lukion aloittavista opiskelijoista muista kunnista tulevien osuus oli noin 40 prosenttia.

Koska keskiarvoraja on korkea ja muilta paikkakunnilta tulee huomattava määrä opiskelijoita, suuri osa tamperelaisista lukioihin pyrkivistä opiskelijoista jää oman kaupungin lukiokoulutuksen ulkopuolelle.

Paineita aloituspaikkojen lisäämiselle lukioissa on, sillä nykyiselläkin väestöpohjalla peruskoulunsa päättävien ikäluokka kasvaa arvion mukaan vielä noin kymmenen vuoden ajan. Tämän lisäksi Tampereelle muuttaa uutta väestöä muualta.

Todennäköisyys siihen, että tamperelaisia nuoria jää yhä enemmän ilman lukiopaikkaa, kasvaa tulevina vuosina. Myös oppivelvollisuuden laajeneminen lisää tarvetta toisen asteen koulutuksen aloituspaikkoihin.

Uusien aloituspaikkojen lisäämisen Sammon keskuslukion suositulle urheilulinjalle odotetaan vähentävän kuormitusta ja vapauttavan aloituspaikkoja keskuslukion yleislinjalla. Yleislinjalle sijoittuu lopulta myös moni alun perin urheilulinjalle hakeneista opiskelijoista, sillä Sammon keskuslukion urheilulinjalle ensisijaisia hakijoita on noin kolminkertainen määrä aloituspaikkoihin verrattuna.