Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka ostaa vanhan cd:n? – Monikin, kun vinyylistä tuli luksustuote, sanoo levykauppias

Musiikki: Moni, sanoo Levykauppa Äx:n Ari Kaukoranta.

Voiko cd-levyjen ympärille saada luotua kannattavaa liiketoimintaa aikana, jolloin suoratoistopalvelut jylläävät ja fyysinen levymyynti on kaukana parhaista päivistään? Tamperelaisen Levykauppa Äx:n myymälänhoitaja Ari Kaukoranta on sitä mieltä, että kyllä voi. Levykaupan olennaista liiketoimintaa on edelleen ostaa käytettyjä cd-levyjä, joita jälleenmyydään asiakkaille.

– Meillä myydään edelleen eniten cd-levyjä. Ne ovat joko täysin uusia tai käytettyjä. Asiakkaat saattavat kokea vinyylit hiukan luksustuotteiksi, sillä ne ovat yleensä hintavampia. Meillä on myös asiakaskuntaa, jotka ovat kiinnostuneet vain käytetyistä cd-levyistä. Sillä osastollakin on olemassa selkeää keräilykulttuuria, Kaukoranta sanoo.

Volyymiakin riittää.

– Joskus saattaa tulla todella isojakin eriä kerralla, se on ihan tavanomaista. Perusmyyjäkin tuo tyypillisesti yhdellä kerralla kymmeniä levyjä. Kuukausitasolla ajateltuna ostamme peruskuukautena satoja levyjä, määrä saattaa yltää jopa tuhansiin levyihin. Käymme levyillä vaihtokauppaakin, ja vaihdossa levyistä saa yleensä enemmän, Kaukoranta kuvailee.

– Tietysti lähtökohta on se, että ostamme levyjä mitkä sitten menee meiltä kaupaksi. Vaikka iskelmälevykin voi olla kiinnostava ja varsinkin menneiltä vuosikymmeniltä. Jos joku levy on joskus ollut arvostelumenestys, ne ovat yleensä kiinnostavia. Jos levyllä on jälleenmyyntiarvoa, niistä maksetaan meillä yleensä eurosta ylöspäin.

Mihin menevät ne levyt, joilla ei ole markkina-arvoa?

– Tarvittaessa autamme hävittämään pieniä määriä esim. huonokuntoisia tai muita levyjä mistä emme voi maksaa. Se tarkoittaa sitä, että levy jätetään tänne, ja ne menevät kauttamme jätteenkäsittelylaitokseen. Tarastenjärvelle päätyy sitten osa levyistä. Sellaista palvelua meillä ei kuitenkaan ole, että pystyisimme täällä hävittämään isoja eriä, joten otamme ensisijaisesti vastaan vain hyväkuntoista levyä. Kaukoranta sanoo.

Levyjen tuotantoon suoratoisto on vaikuttanut siten, että jos painetusta cd-levystä menee yksi painos kaupaksi, siitä harvemmin otetaan enää uutta, varsinkaan kotimaisista. Levyn voi saada myöhemminkin hankittua, mikäli se tulee vastaan käytettyjen levyjen laarissa. On myös suhteelisen harvinaista, että kotimaisen suositun artistin tai yhtyeen koko tuotanto on saatavilla cd-muotoisena. Ylipäätäänkin kotimainen musiikki menee koko ajan tasaisesti kaupaksi.

– Tulevaisuus ei näytä markkinan kannalta ollenkaan huonolta.