Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihan Hollywood-meininkiä: Suomen ensimmäinen elokuvien erikoistehosteiden koulutus käynnistyy Tampereella

Elokuva-ala on nyt voimakkaassa nosteessa erityisesti Tampereella, mutta osaajista on huutava pula. Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa, on tehty jo isoja, kansainvälisiä VFX-tuotantoja. Suomessakin tähän on erinomaiset valmiudet, mutta tuotantojen kasvun kannalta osaajia ei löydy riittävästi.

Tampereen ammattikorkeakoulu vastaa nyt tähän tarpeeseen. TAMK sai tämän vuoden alussa tiedon opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen myöntämisestä vuoden mittaiseen VFX (Visual Effects) Artist for Audiovisual Productions -erikoistumiskoulutukseen, joka sisältää tarvittavat teknologiat ja työmenetelmät, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi elokuva- ja pelialoilla.

Aloite koulutukselle tuli alan yrityksiltä, sillä kasvava kysyntä näkyy sekä koti- että ulkomaisissa VFX-tuotannoissa. VFX-erikoistumiskoulutukselle on iso tarve Pirkanmaalla ja Suomessa laajemminkin.

– Film Tampereen ohjelmajohtaja Ilkka Rahkonen oli viime vuonna mukana edistämässä asiaa. TAMKin rehtori Tapio Kujala sai tiedon VFX-työvoimatarpeesta, ja hänen toimeksiannostaan ryhdyimme viime syksynä nopeasti suunnittelemaan sopivaa tapaa vastata tarpeeseen, Tampereen ammattikorkeakoulun osaamispäälliköt Timo Kivikangas ja Leena Mäkelä kertovat tiedotteessa.

Kivikangas on innostunut siitä, että Tampereelle on saatu suuri efektointia tarvitseva elokuvatuotanto, joka on antanut ison piristysruiskeen alalle sekä koulutukseen.

— Osaajatarve on lisääntynyt huomattavasti myös Troll VFX:n saatua ison kansainvälisen tuotannon Tampereelle. Troll VFX on alan merkittävä yritys, joka luo potentiaalia sille, että Tampereella voidaan kehittää tavoitteellisesti alalla vaadittavaa osaamista, Mäkelä pohtii.

Kivikankaan mukaan efektointiosaamista tarvitaan laajalti. Se mahdollistaa entistä useampien, näyttävämpien ja laajempien tuotantojen tekemisen osaavan työvoiman kouluttamisen myötä parantaen siten alan kilpailukykyä.

Vastaavaa koulutusta ei ole aiemmin ollut tarjolla Suomessa. Maailmalla tätä tarjotaan jonkin verran, mutta tämä on silti hyvin ainutlaatuista. Kivikangas ja Mäkelä kiittelevät muita ammattikorkeakouluja siitä, että TAMK sai hakuvaiheessa kaikilta media-alan kouluttajilta hyväksynnän VFX-erikoistumiskoulutukseen.

Koulutuksen osaamistavoitteet on rakennettu yhdessä alan eri yritysten ja TAMKin asiantuntijaopettajien kanssa. VFX-erikoistumiskoulutus on tarkoitettu yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille täydennyskoulutukseksi, joilla on jo alaan liittyvä tutkinto taustalla.

Opetuskielenä on englanti terminologian ja ohjelmistojen vuoksi. VFX-alueen tuotannoissa englanti on luonteva kieli. Alan osaajat myös työllistyvät kansainvälisesti.

– Markkinointi alkaa kevään 2022 aikana ja koulutuksen aloitus suunniteltu lokakuulle 2022. Noin 16 opiskelijaa valitaan koulutukseen, Kivikangas arvioi.