Harjaamista, sulanapitoa, kaukosäätimiä... – Näin toimivat Nokia-areenan ympäristön pollarit
2
Pollareita on Nokia-areenan lähiympäristössä yhteensä 15 kappaletta. Jukka-Pekka Alanissi
Katso isompi kuvaPollareiden lisäksi Sorinkadulla on käytössä ajoesteet, jotka ikään kuin nousevat kadusta pystyyn. Mika Kulmala
Teemu Nurmi
Korkeudeltaan ne yltävät 180-senttistä henkilöä lantion kohdalle ja ovat vahvuudeltaan riittävän vahvoja.
Nyt ei puhuta Asterixista vaan näin kertoo projektipäällikkö Mika Kulmala Tampereen kaupungilta sähköisistä ajoesteistä eli pollareista, joita on 15 kappaletta Kalevantiellä, Rautatienkadulla ja Vuolteenkadulla.
Maasta nousevilla pollareilla voi sulkea moottoriajoneuvoliikenteen Nokia-areenan lähikaduilta ja niitä käytetäänkin, kun areenalla on tapahtumia.
Silloin lähialueen liikennettä ohjataan tapahtumien päättymisaikaan ja sen jälkeen sähköisellä opastusjärjestelmällä, tilapäisillä sähköisillä liikennemerkeillä ja kaistaopasteilla liikennevalo-ohjauksen lisäksi.
– Niin sanotussa laajassa sulussa, jota käytetään areenan suurimpien tapahtumien yhteydessä, liikenteenhallintajärjestelmä lähtee liikkeelle kauimmaisista tiedoteopasteista ja etenee vaihe vaiheelta. Erilaiset kaistaopasteet sytytetään, kaistoja suljetaan, katujen yläpuolella olevat opasteet sekä muuttuvat liikennemerkit vaihdetaan sellaisiksi, joissa on kieltomerkkejä, liikennevalo-ohjausta muutetaan ja viimeinen vaihe on se, kun pollarit nostetaan ylös, Mika Kulmala selittää.
– Hieman pienempien tapahtumien osalta on käytössä suppea sulku. Silloin ei tarvitse sulkea kaistoja eikä opasteita, merkkejä ja pollareita käytetä, hän lisää.
Liikenteenohjaajilla on kaukosäätimet, joilla he voivat itsekin käyttää pollareita, jos esimerkiksi hälytysajoneuvon läpipääsyn takia ne pitää äkkiä laskea alas.
Pollareiden nostamista ja laskemista ohjataan tieliikennekeskuksesta, mutta jokaisella pollaripaikalla on myös liikenteenohjaaja. Hän antaa luvan nostaa ja laskea pollari. Ohjaajat voivat tehdä sen myös paikallisesti.
– Liikenteenohjaajilla on kaukosäätimet, joilla he voivat itsekin käyttää pollareita, jos esimerkiksi hälytysajoneuvon läpipääsyn takia ne pitää äkkiä laskea alas, Mika Kulmala sanoo.
Pollareissa on sulanapitojärjestelmä, minkä lisäksi maassa olevien pollareiden päällystä ja lähiympäristöä kannattaa ennen käyttöä harjata ja siistiä hiekasta ja kurasta. Jotta pollarit nousevat luotettavasti, ei niiden väleihin saisi mennä runsaasti likaa.
– Pollareiden, jotka ovat pääsääntöisesti aina ylhäällä ja lasketaan vain harvoin, ylläpito on helpompaa, projektipäällikkö Kulmala toteaa.