Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen UKK-instituutti hakee aloittelevia juoksijoita – Tutkimuksella selvitetään vammojen ennaltaehkäisykeinoja

Tampereella toimiva UKK-instituutti sekä Tampereen urheilulääkäriasema toteuttivat viime vuonna Terve juoksija -tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää, voidaanko eri lämmittelyohjelmilla ennaltaehkäistä juoksussa syntyviä alaraajavammoja.

Lisäksi selvitetään lämmittelyohjelmien vaikutuksia suorituskykyyn ja juoksutekniikkaan.

Nyt järjestäjät hakevat uusia aloittelevia juoksijoita mukaan tutkimukseen vuodelle 2022.

– Tavoitteenamme on rekrytoida 150-200 osallistujaa. Tutkimukseen mahtuu vielä osallistujia ja osallistujia kerätään ainakin maaliskuulle asti, UKK-instituutin tutkimus- ja kehittämisjohtaja, terveystieteiden tohtori Mari Leppänen sanoo.

Henkilö voi olla tutkimukseen sopiva mikäli hän on 18–55 vuotias, juoksu on henkilön pääliikuntamuoto ja hän on harrastanut juoksua säännöllisesti viikoittain enintään kahden vuoden ajan. Juoksuharjoittelua estäviä perussairauksia ei saa olla.

Tutkimus alkaa maalis–huhtikuussa 2022 tutkimusmittauksilla. Tutkimuksen harjoitteluvaihe alkaa toukokuussa ja kestää 24 viikkoa lokakuulle 2022.

Ensimmäisellä tutkimuskäynnillä osallistujille tehdään tutkimustestit, jotka sisältävät juoksutekniikan analyysin, reiden, lonkan ja nilkan voimamittauksia sekä tasapainomittauksia. Tutkimustestit toistetaan tutkimuksen lopussa.

Ennen harjoittelun alkua, osallistujat arvotaan kolmeen ryhmään. Jokainen ryhmä saa erilaisen alkulämmittelyohjelman. Lisäksi ryhmät saavat juoksuharjoitteluohjelman.

Osallistujat käyvät ohjatuissa juoksuharjoituksissa UKK-instituutilla tai muussa harjoitustilassa Tampereen keskustan lähistöllä kaksi kertaa viikossa tutkimuksen keston ajan.

Lisäksi tutkittavat saavat koko 24 viikon ajaksi harjoitusohjelman, joka sisältää ohjattujen harjoitusten lisäksi 1–3 omatoimista, vapaaehtoista harjoitusta viikossa.

Vuoden 2021 osallistujilta kerättiin kokemuksia tutkimuksen loputtua. Myönteistä palautetta osallistujilta saivat erityisesti harjoitteluryhmän yhteishenki, ohjaajat sekä harjoitusohjelma.

UKK-instituutin tiedotteen mukaan osallistujat kertoivat harjoitusten tukevan juoksuharjoittelua hyvin, ja useat aikovat myös ottaa ne osaksi viikoittaista harjoittelua.

Mari Leppänen sanoo, että viime vuoden ryhmässä oli useita juoksuharrastajia, joilla oli aiemmin ollut juoksemisesta johtuneita vammoja.

– Moni kertoi lopettaneensa juoksemisen juuri vammojen vuoksi ja halusi nyt aloittaa juoksuharrastuksen uudestaan, hän kertoo.

Tutkimuksen ensimmäinen vuosi sujui tutkimus- ja kehittämisjohtaja Leppäsen mukaan tutkimusaineiston keruun osalta hyvin. Osallistujia saatiin mukava määrä ja osallistujat myös sitoutuivat harjoitteluun hyvin.

– Tutkimusaineiston analysointi on vielä kesken, joten tässä vaiheessa ei juurikaan tiedetä varsinaisista tuloksista. Alustavasti näyttää kuitenkin oikein lupaavalta ja mielenkiintoisia löydöksiä on tulossa. Jos toinen vuosi toteutuu odotetulla tavalla, saamme varmasti vastauksia selvitettäviin kysymyksiin, Mari Leppänen iloitsee.