Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muutos ei saa näkyä, kun järjestäjä vaihtuu – Näin apulaispormestari Loukaskorven tiimi vie kaupungin sote-palveluja kohti siirtymää

Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) luotsaa palvelualuettaan yhdessä palvelualueen johtaja Taru Kuosmasen kanssa historiallisen suuren muutoksen keskellä.

Loppusuora häämöttää, sillä Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät ja henkilöstö siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023.

– Tänä vuonna on tärkeää se, että perusterveydenhuollon palvelut turvataan koronapandemian aikana ja pääsisimme pian koronan jälkeiseen aikaan ja peruspalvelut toimisivat mahdollisimman oikea-aikaisesti. Mitä paremmin ne toimivat tänä vuonna sitä paremmin ne toimivat myös hyvinvointialueen järjestäminä, Loukaskorpi muistuttaa.

Kaupunki on linjannut tavoitteekseen saumattoman siirron. Se tarkoittaa Loukaskorven mukaan sitä, että sote-palveluiden järjestäjä vaihtuu niin, että se ei näy asiakkaille mitenkään muuten kuin edelleen sujuvina palveluina ja työntekijöillä vaihtuu käytännössä vain työnantajan nimi.

Tampereen kaupungilla on käynnissä tietojen siirto, joka koskee henkilöstöä, taloutta ja palvelutoimintaa. Siirtoa varten käynnistettiin viime syksynä Sote-siirto ja toiminnan jatkuvuus -projekti.

– Apulaispormestarin pöydällä on nyt muun muassa sosiaali- ja terveyslautakunnan helmikuun kokoukseen käsittelyyn menevä valmistelu nuorten terapiatakuusta, joka oli Tampereen vuoden 2022 talousarviossa ainoa uusi sote-puolen avaus, Johanna Loukaskorpi kertoo esimerkin asioista, jotka ovat nyt käsittelyssä.

Arki pyöriikin Tampereen sosiaali- ja terveyspuolen nykyisten palveluiden ja niihin liittyvän poliittisen ohjauksen ja vaikuttamisen parissa, mutta samalla jatkuvasti on esillä erilaisia rajapinta-asioita.

Valmisteluista huolehtiminen liittyy juuri siirron sujuvuuden varmistamiseen ja lautakunnassakin tutkitaan kuukausittain sote-uudistuksen tilannekatsausta.

Koronapandemia on sotkenut Suomessa vähän kaikkien työtä, mutta erityisen raskaaksi se on käynyt terveydenhuollon ammattilaisille.

– Olen huolissani arjen työtä tekevien jaksamisesta, mutta myös johtavien viranhaltijoiden työmääristä tässä tilanteessa. Ajatus on tietysti ollut, että johtavat viranomaiset olisivat voineet keskittyä erityisesti viimeisen vuoden ajan sujuvaan siirtymään, mutta korona tuo jatkuvasti valmistelujen keskelle muuttuvia ja johtamista haastavia tilannetta, apulaispormestari harmittelee.

Johanna Loukaskorpi valittiin aluevaaleissa Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustoon.

– Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluista lähes puolet muodostuu Tampereen palveluista ja siksi onkin hyvä, että aluevaltuustossa on osaamista ja näkemystä Tampereen sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuudesta, hän toteaa.