Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Liikennevakuutuskeskus pyysi kolarissa olleiden terveystietoja itselleen laajasti – 52 000 euron seuraamusmaksu napsahti

Tietosuojavaltuutetun toimiston seuraamuskollegio on määrännyt Liikennevakuutuskeskukselle 52 000 euron hallinnollisen seuraamusmaksun tarpeettoman laajasta potilastietojen keräämisestä. Tietosuojasäännösten rikkominen on ollut järjestelmällistä ja pitkäkestoista, kerrotaan Tietosuojavaltuutetun toimiston tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Liikennevakuutuskeskus on järjestelmällisesti pyytänyt korvauksenhakijoiden potilastietoja terveydenhuollolta rajaamatta tarvittavia tietoja.

Tietosuojavaltuutettu katsoo, että keskus on rikkonut toimintatavallaan yleisen tietosuoja-asetuksen tietojen minimoinnin periaatetta. Tietosuojavaltuutetun mukaan liikennevakuutuslaki ei oikeuta suoraa pääsyä kaikkiin potilastietoihin, vaan pyydettävien tietojen tulee olla välttämättömiä korvausasian ratkaisemiseksi.

Tiedotteessa kerrotaan, että Liikennevakuutuskeskuksen toimintatapa ei ole täyttänyt myöskään henkilötietojen käsittelyn kohtuullisuuden edellytyksiä. Korvauksenhakijan on perusteltua odottaa, että vakuutusyhtiö käsittelee korvauspäätöstä varten vain välttämättömiä tietoja.

– Tietosuojavaltuutettu katsoo lisäksi, että henkilön terveydentilaa koskevat tiedot tulisi luovuttaa vakuutusyhtiöille ensisijaisesti lausunnon muodossa Suomen Lääkäriliiton suosituksen mukaisesti, tiedotteessa kirjoitetaan.

Tietosuojavaltuutettu antoi Liikennevakuutuskeskukselle huomautuksen tietosuojarikkomuksista ja määräsi sen muuttamaan toimintatapansa potilastietojen pyytämisessä tietosuojasäännösten mukaiseksi.

Seuraamuskollegion mukaan Liikennevakuutuskeskuksen menettely ilmentää, ettei se ole perehtynyt riittävästi tietosuojalainsäädännön vaatimuksiin. Seuraamusmaksun perusteluna huomioitiin muun muassa se, että kyse on ollut arkaluonteisten, terveyttä koskevien tietojen käsittelystä.

Päätös ei ole lainvoimainen. Liikennevakuutuskeskus on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Kiinteistönvälittäjä näytti vuokralaisen yhteystietoja ja henkilötunnusta asunnon ostoa harkitsevalle – Näin ei saa toimia ilman suostumusta, linjaa tietosuojavaltuutettu

Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta