Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppakamarikysely: Sairauspoissaolot ja koronakaranteenit ovat vaikeuttaneet merkittävästi tamperelaisyritysten toimintaa

Kauppakamarikyselyyn vastanneet yritykset kannattavat vahvasti laajennetun rokotepassin käyttöönottoa. Yrityksistä 75 prosenttia oli sitä mieltä, että rokotepassi on tarpeellinen keino yhteiskunnan avaamisessa.

Kymmenen prosenttia ei katsonut sitä tarpeelliseksi ja 14 prosentille asialla ei ole merkitystä.

Tamperelaisyritysten vastaukset olivat linjassa valtakunnallisen tuloksen kanssa. 69,7 prosenttia vastanneista piti laajennettua rokotepassia (täysi rokotussarja, sairastettu korona tai lääkärin lausuntoon perustuva lääketieteellinen syy) tarpeellisena keinona normaalielämään palaamisessa. 17 prosenttia vastasi, ettei sillä ole merkitystä.

71,8 prosenttia tamperelaisvastaajista kertoi, että sairauspoissaolot ja koronakaranteenit ovat vaikeuttaneet yritysten toimintaa. Keskimääräistä enemmän häiriötä on ollut erityisesti teollisuuden ja rakentamisen toimialoilla.

Yritysten yleisnäkymät ovat hieman huonontuneet syksystä. Syykuussa tehtyyn vastaavaan kyselyyn verrattuna yritykset näkevät, että sekä liikevaihdon että henkilöstömäärän kehitys hieman heikkenee kahden seuraavan kuukauden aikana.

52 prosenttia yrityksistä uskoo, että liikevaihto kasvaa tai pysyy ennallaan kahden seuraavan kuukauden aikana. Syyskuussa kasvuun uskoi 64 prosenttia yrityksistä. Henkilöstön määrän ennallaan pysymiseen tai kasvuun seuraavan kahden kuukauden aikana uskoi nyt 78,5 prosenttia, kun syyskuussa näin arvioi vielä 84 prosenttia yrityksistä.

Tamperelaisyrityksistä 50,4 prosenttia uskoo liikevaihdon kasvavan tai pysyvän ennallaan kahden seuraavan kuukauden aikana. 77,6 prosenttia uskoo, että henkilöstön määrä pysyy ennallaan tai kasvaa.

Myös konkurssin riski koetaan nyt hieman useammassa yrityksessä nousseen kuin vielä syksyllä. Noin 21 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi konkurssin riskin kasvaneen, kun syyskuussa näin arvioi 18,4 prosenttia yrityksistä.

24,3 prosenttia tamperelaisvastaajista arvioi uusimmassa kyselyssä, että konkurssin riski on kasvanut.

Kauppakamarien kysely tehtiin 25.1.2022. Kyselyyn vastasi 2821 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä.

Kyselyyn vastasi 323 Tampereen kauppakamarin jäsenyritystä.