Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tohloppiin aiotaan rakentaa uusi studio tekemään Tampereesta entistä houkuttelevampi paikka av-tuotannoille – uusiin tiloihin tuotantoja tuomassa useita kansainvälisiä yhtiöitä

Tampereen kaupunki, Yleisradio, Akun Tehdas ja kiinteistöyhtiö SBB Norden ovat solmineet aiesopimuksen, joka käynnistää uuden studion suunnittelun ja rakentamisen Tampereen Tohlopissa. Uusi studio tarvitaan, sillä Mediapoliksen nykyisten studiotilojen varauskirjat ovat olleet täynnä jo pitkään.

– Tampere on noussut vahvaksi av-tuotantojen kaupungiksi, ja alalla on mahdollisuuksia voimakkaaseen kasvuun tulevaisuudessakin. Kapasiteettia lisäämällä pystymme ohjaamaan yhä vaativampia ja kansainvälisiä tuotantoja Tampereelle, sanoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen tiedotteessa.

Uuteen studioon on tulossa runsaasti tuotantoja. Tulevista tuotannoista on käyty neuvotteluja lukuisten tuotantoyhtiöiden kanssa, ja niitä ovat tuomassa muun muassa Warner Bros. International Television Production Finland, BBC Studios, XYZ Films, Fire Monkey Productions, Film Service Finland, Yellow Film & TV, Take Two Studios ja It’s Alive Films.

Studioiden lisäksi myös osaaminen aiotaan nostaa uudelle tasolle. Tätä työtä tehdään Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa. Av-tuotannot vaativat paljon osaavaa työvoimaa kaikissa vaiheissaan.

Lisäksi ratkotaan rahoituskysymyksiä eli etsitään parasta tapaa yhdistää sekä yksityisten investoijien rahoitus että julkinen tuki Tampereella tehtävien av-tuotantojen taakse. Valmistelussa on muun muassa alueellinen rahasto, joka investoi Tampereen seudulla tehtäviin tuotantoihin.

– Hanke on luontevaa jatkumoa Mediapoliksen kehittymiselle ja Ylen toiminnalle Tampereella. Aiesopimukseen kirjattu visio ihmisten ammattitaidon, teknologian ja infran hyödyntämisestä uudenlaisella tavalla, "Tohlopin mallilla”, on innostava. Tästä voi avautua hieno mahdollisuus kumppanuuteen, jossa voimme hyödyntää ja kehittää myös yleläistä maailmanluokan osaamista niin tapahtumien, draaman kuin vaikkapa kansainvälisten huipputuotantojen osalta, sanoo Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila tiedotteessa.

– Mallissa on kyse tehokkuuden kasvattamisesta, jotta Tohloppi 2.0. voi tulevaisuudessakin tarjota tuottajille kustannustehokkaan ja kilpailukykyisen ympäristön laadukkaiden av-sisältöjen tekemiseen, sanoo ohjelmajohtaja Ilkka Rahkonen Film Tampereesta tiedotteessa.

Akun Tehdas muuttaa Mediapolikseen. Nykyisestä kiinteistöstään yritys on joka tapauksessa jo kasvamassa ulos. Muutto mahdollistaa uuden palvelukokonaisuuden, joka täydentää Mediapoliksen nykyisiä palveluja.

– Laitamme koneen siihen kuntoon, että asiakas saa nopeasti vastauksia kysymyksiinsä ja pystyy luottamaan siihen, että saa Mediapoliksen kautta kaikki tarvitsemansa palvelut. Uskomme lujasti tähän konseptiin, sanoo Akun Tehtaan toimitusjohtaja Aku Syrjä tiedotteessa.

Tampereen visiona on olla merkittävä kansainvälinen audiovisuaalisen alan yritys-, tuotanto- ja osaamiskeskittymä.

Tampereen kaupunki on käynnistänyt elämystalouden kehitysohjelman, ja av-alan liiketoiminta on tärkeä osa sitä. Pirkanmaalla halutaan poistaa luovan alan ekosysteemin kasvun pullonkauloja; tukea kasvua, uutta liiketoimintaa ja luovan alan sisältöjen syntymistä.

Film Tampere puolestaan aloittaa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana av-alan kansainvälistämishankkeen. Sen tarkoituksena on rakentaa Suomesta av-tuotantomielessä helpommin lähestyttävä ja ostettava.