Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energian hintaräjähdys pamautti halutuimpien talojen näkymät uuteen uskoon – Asumisen kustannuksista voi säästää jopa kymmeniä prosentteja

Asukas voi säästää jopa kymmeniä prosentteja rakenteiden, ilmanvaihdon ja vedenlämmityksen aiheuttamissa energiankustannuksissa A-energialuokan taloyhtiössä.

Näin arvioi rakennusyhtiö JM Suomen projektijohtaja Petteri Karling, jonka mukaan harvempi tulee miettineeksi oman taloyhtiönsä tai asuntonsa energialuokkaa.

– Kovasti otsikoissa ollut sähkön hinta tulee jo lyhyellä välillä määrittämään kuluttajien ostokäyttäytymistä, Karling kertoo rakennusyhtiön tiedotteessa.

– Suomalaiset eivät ole perinteisesti kovin kiinnostuneita energialuokituksista.

Sähkön hinnan roima nousu ympäri Eurooppaa on saanut kuitenkin monet Suomessakin pohtimaan omaa sähkönkulutustaan.

– Tässä on nähtävissä pientä heräämistä juurikin tämän hintakeskustelun sekä ympäristöteemojen nousun myötä. A-energialuokan omaavat talot ovat jatkossa kysyttyjä, sillä niissä käyttökustannukset ovat matalammat ja ne säilyttävät arvonsa pidempään.

Tässä on nähtävissä pientä heräämistä.

Petteri Karling

Karling ennustaa, että tulevaisuudessa energialuokka on yksi keskeisistä määrittävistä asunnon ostokriteereistä.

Karling havainnollistaa JM Suomen tiedotteessa muutamalla esimerkillä, miten A-energialuokka näkyy konkreettisesti säästöissä.

– Karkeasti voisi sanoa, että A-energialuokka säästää energiaa kokonaisuudessaan asukkaalle rakenteiden, ilmanvaihdon, veden lämmittämisen sekä energiatehokkaiden kodinkoneiden kautta useita kymmeniä prosentteja energiaa verrattuna alempaan energialuokkaan.

– Jos energian hinta jatkaa nousuaan, prosentit alkavat olla jo tuntua. Kuluttajalle säästö näkyy konkreettisesti myös lämmityskustannuksissa, jotka tuntuvat asukkaan lompakossa yhtiön hoitovastikkeen kautta. Lämmitys on suhteellisesti suurin yksittäinen osa hoitovastikkeen kuluista, joten kyllä tässä puhutaan merkittävästä asiasta.

Myös A-energialuokkaan kuuluvat valaistuksen tarveohjaus sekä led-valaisimet kuluttavat vähemmän sähköä ja tuovat tätä kautta säästöä, Karling painottaa yhtiön tiedotteessa.

– Ylipäätänsä A-energialuokkaan pääseminen vaatii markkinoiden energiatehokkuudeltaan parhaimpien ja edistyksellisimpien laitteiden ja kodinkoneiden käyttöä, mikä tuo sitäkin kautta suoraa säästöä sähkölaskussa.

A-energialuokka koostuu muun muassa laadukkaasta rakentamisesta, talon rakenteista ja sen käyttämistä energiatehokkaista laitteista sekä tekniikasta, tiedotteessa sanotaan.

Energiatodistus myönnetään nimenomaan rakennukselle ja energialuokkaa voi myös päivittää rakennuksen elinkaaren aikana.

– Uskon näiden asioiden kiinnostavan tulevaisuudessa yhä enemmän ja enemmän ihmisiä niin asunnon käyttökulujen kuin arvon säilymisen kannalta. Rakennuttajien kannattaa ehdottomasti ottaa tämä trendi huomioon, Karling miettii yhtiön tiedotteessa.

Projektinjohtaja uskoo A-energialuokkaan tähtäävän rakentamisen korkeampien kustannusten olevan toistaiseksi suurin syy siihen, että sen kriteerit täyttäviä taloja ei rakenneta enemmän.

– Kuluttajat tulevat tietoisemmaksi siitä, millainen rakentaminen on aidosti kestävää ja kannattavaa. Tämä tulee johtamaan väistämättä siihen, että rakennuttajien on vastattava kysyntään.

JM Suomi Oy on osa JM AB –konsernia, joka on Pohjoismaissa toimiva asuntojen rakentaja. Toiminnan pääpaino on asuntojen uudistuotannossa pääkaupunkiseuduilla ja isoissa kasvukeskuksissa Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa.

Tässä 10 vinkkiä sähkön säästöön – Ainakaan yhtä moni ei tule ajatelleeksi