Pula myytävistä asunnoista ongelma Tampereella, väittää pankki – yhä useampi etsii isoa omakotitaloa ensikodikseen

Jatkuvasti kasvava pula myytävistä asunnoista uhkaa Suomen asuntomarkkinoiden positiivisen kehityksen jatkumista, tiedottaa SP-Koti Tampere. Myös Tampereella on yrityksen mukaan ennennäkemätön pula uusista myyntikohteista. Tarjonnan määrä on laskenut jopa 30 prosenttia koronapandemiaa edeltävästä ajasta. Lähes kaikki myyntiin tulevat uudet ja vanhat asunnot myydään nopeasti.

– Kuten koko Suomessa, myös Tampereella ja sen ympäristökunnissa asuntomarkkinatilanne on poikkeuksellinen. En muista omalta uraltani vastaavaa aikaa. Kuitenkin vaikka tarjontaa on historiallisen vähän, olemme tehneet pandemian aikana asuntokauppoja enemmän kuin koskaan, kertoo Sp-Koti Tampere Hallituskadun yrittäjä Raili Lilja tiedotteessa.

– Kilpailu on todella kovaa jokaikisestä myyntiin tulevasta uudesta kohteesta. Tampereella on tällä hetkellä myynnissä 601 käytettyä asuntoa. Meitä välittäjiä on noin 600. Jokaiselle välittäjälle riittää käytännössä siis vain yksi kohde myyntiin.

Tampereella kauppatahti ei myöskään ole Liljan mukaan hiljentynyt.

– Asuntokauppoja tehtiin heinä–joulukuussa vain noin prosentti vähemmän kuin tammi–kesäkuussa. Tampereella uudisasuntokauppakin jatkui tasaisen vilkkaana koko viime vuoden, kun valtakunnallisesti uudiskohteita myytiin vuoden jälkimmäisellä puoliskolla peräti 19 prosenttia vähemmän kuin alkuvuonna.

Suurin kysyntä kohdistuu pientaloihin ja perheasuntoihin.

– Markkinan murros ja tarjonnan vähäisyys näkyvät myös meillä pankissa. Yhä useammalla asuntolainan hakijalla on tällä hetkellä vanha asunto myymättä. Vanha koti uskalletaan laittaa myyntiin vasta, kun uusi löytynyt. Ja sitten kun uusi koti löytyy, siihen pitää saada rahoituspäätös nopeasti, kertoo Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen tiedotteessa.

– Ennen kaupat uudesta asunnosta tehtiin vasta, kun vanha oli myyty. Ihmiset eivät halunneet ottaa riskiä joutua kahden asunnon loukkuun. Tällä hetkellä sitä riskiä ei tarvitse pelätä, sillä hyvällä alueella sijaitsevat asunnot käyvät nyt nopeasti kaupaksi.

– Ihmiset haluavat tällä hetkellä kotona olemisen lisääntymisen ja etätöiden yleistymisen myötä enemmän tilaa myös Tampereella. Yksiöiden kysyntä on rauhoittunut merkittävästi ja myyntiajat pidentyneet, toteaa Lilja.

– Isojen perheasuntojen ja pientalojen kysyntä on voimakkainta. Uutta on sekin, että niitä ostavat tällä hetkellä myös nuoret ensiasunnoikseen, yksiöiden ja kaksioiden sijaan.

– Yhä useammat ensiasunnon ostajat ja nuoret parit hankkivat nyt isoja omakotitaloja ensimmäiseksi kodikseen. Yksiöistä kauppoja tehdään selvästi aiempaa vähemmän, ja keskustakaksioita ostavat sinkut, kertoo Haverinen.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan vuodesta 2022 on tulossa hyvä kauppavuosi.

– Uskon myös asuntojen positiivisen hintakehityksen jatkuvan Tampereella. Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat täällä viime vuonna noin 5,9 prosenttia. Se on selvästi enemmän kuin koko maassa keskimäärin, toteaa Lilja.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut