Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seuranta: Näin koronarokotus vaikuttaa kuolleisuuteen

Kuolleisuus ei ole lisääntynyt Suomessa koronarokotteiden saamisen jälkeen. Seurantatutkimuksessa rokotuksen saaneita verrattiin rokottamattomaan väestöön, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

THL teki koronarokotteiden turvallisuusseurantaa vuoden 2020 marraskuusta lähtien tämän vuoden tammikuun 10. päivään saakka. Tutkimuksessa seurattiin kaikkiaan noin 4,4 miljoonan ensimmäisen annoksen, 4,1 miljoonan toisen annoksen ja 2,1 miljoonan kolmannen annoksen saaneiden kuolleisuutta.

THL:n tutkimuksessa rokotettujen kuolleisuutta tarkasteltiin 0–20 vuorokautta ja 0–41 vuorokautta rokotteiden saamisen jälkeen.

Tiedotteen mukaan koronarokotteen saaneiden kuolleisuus oli seurannassa selvästi matalampaa kuin rokottamattoman väestön. Tämä päti myös toisen ja kolmannen rokotusannoksen jälkeen. Seurannassa ei löydetty eroja eri rokotevalmisteiden välillä.

– Matala kuolleisuus rokottamisen jälkeen selittyy osin sillä, että hyväkuntoiset ja terveet ottavat rokotteita aktiivisemmin. Esimerkiksi kaikkein sairaimmilla henkilöillä, joilla kuoleman riski on korkea, koronarokotteen antamista siirretään eteenpäin. Rokotus annetaan siis vasta kun äkillinen sairaus on helpottanut, kertoo tiedotteessa THL:n erikoistutkija Petteri Hovi.

Tutkimuksessa tehtiin samankaltaisiksi sukupuoli, ikä, taustasairaudet ja laitoshoito, jotta ilmaantuvuuden tarkasteleminen kolmansien rokoteannosten jälkeen olisi vertailukelpoista. Kolmansien rokoteannosten antaminen aloitettiin vakavalle koronataudille alttiista henkilöistä, joilla myös kuoleman riski on suurin.