Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärjessä kolme pylvästä: palataanko Suomen politiikassa wanhaan aikaan? – Ei palata, sanoo vaaliasiantuntija

Onko politiikassa palattu vanhoihin aikoihin, jos aluevaalien tulospylväissä kokoomus, keskusta ja demarit ovat kaikki 20 prosentin puolueita? Ja uuden poliittisen kulttuurin vetureina pidetyt vastakkainasettelun navat perussuomalaiset ja vihreät ovat kaukana takana?

Tätä pohti Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti ja vaaliasiantuntija Pertti Timonen sunnuntai-iltana kello 21.20, kun ääniä oli valtakunnallisesti laskettu yli 60 prosenttia.

– Keskustan hyvä menestys on yllättänyt, vaikka nämä ovatkin tietyllä tapaa heidän vaalinsa. Ja vihreiden ja perussuomalaisten vaikeudetkin olivat tiedossa, purkaa Timonen.

Timosen mukaan yleispoliittisesti huomionarvoista on se, että hallituksen pääpuolueet SDP ja keskusta ovat saamassa vähintäänkin torjuntavoiton. Sen sijaan vihreät ovat putoamassa kuntavaalien ja eduskuntavaalien prosenteista, vaikka he lopussa kirisivätkin.

– Hallitukselle tulos on muuten erinomainen. Oppositiossa perussuomalaisilla on varmasti vaalien jälkeen syytä itsekritiikkiin. Bensanhinnalla ei näissä vaaleissa pärjännyt.

Timosen mukaan aluevaalien tulos ei kuitenkaan kerro sitä, että Suomessa oltaisiin palaamassa kolmen suuren puolueen aikaan.

– Ei palata. Eduskuntavaaleissa on taas aivan uusi asetelma. Niistä tulee kovat vaalit, kun niiden jälkeen tulevat vielä presidentinvaalit. Puolueet kaivavat eduskuntavaaleihin ehdokkaiksi todennäköisesti kaikki mepitkin.