Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä 10 vinkkiä sähkön säästöön – Ainakaan yhtä moni ei tule ajatelleeksi

Omilla toimillaan voi säästää jokaisen laitteen kohdalla sähköä noin 10 prosenttia, jopa 20. Siihen voi päästä, kun kaikesta tulee rutiinia jokapäiväisessä elämässä. Oikotietä ei ole, sanoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Hän muistuttaa, että kaikki kodit ovat erilaisia. Niissä kussakin on sen vuoksi erilaisia tapoja, joilla voi vaikuttaa sähkölaskunsa suuruuteen. Kunkin laitteen kohdalla säästö voi olla pientä, mutta niistä saatava yhteisvaikutus on jo eri luokkaa.

Jos kotona on sähkökiuas, joka on ahkerassa käytössä, se vie rutkasti energiaa. Suur-Uski nimittää sitä kodin suuritehoisimmaksi laitteeksi.

– Saunan käyttömäärä kuitenkin ratkaisee. Sinällään sähkökiuas ei ole syöppö. Kun saunoo, kannattaa lauteille nousta heti, kun sauna on lämmin. Kiuas tulee myös sammuttaa välittömästi saunomisen jälkeen, jotta se on päällä mahdollisimman lyhyen ajan, asiantuntija opastaa.

Ruoan valmistuksessa ja lämmittämisessä ei yleensä kulu paljoa sähköä. Siitäkin pystyy silti nipistämään.

Ruoka kannattaa lämmittää mikrossa, koska se on nopeampaa ja vie vähemmän energiaa kuin lämmitys muulla tavalla.

Liesi on puolestaan uunia parempi valinta. Suur-Uskin mukaan uuni vie tuplasti sähköä lieteen verrattuna. Jos uunia käyttää, kannattaa siinä tehdä useampi ruoka yhtä aikaa tai peräkkäin eikä lämmittää sitä vain yhtä ruokaa varten.

Ruoan kylmäsäilytykseen käytettävät laitteet ovat päällä koko ajan. Niiden kanssa ei saa hirmuisesti säästöä, jos laitteita on vain yksi tai kaksi ja laitteet ovat uusia.

– Jos laitteita on neljä ja osa niistä vanhoja, ovat ne herkästi energiasyöppöjä, Suur-Uski muistuttaa.

Ennen led-lamppujen tuloa valaistus vei paljon enemmän sähköä kuin nykyään. Suur-Uski neuvookin vaihtamaan ledit, jos ei ole sitä vielä tehnyt.

– Vaikka ledit ovat energiatehokkaita, ei tyhjää tilaa edelleenkään kannata valaista. Kun poistuu huoneesta, valot kannattaa sammuttaa.

Nyrkkisääntönä on, että vanhat laitteet kuluttavat paljon enemmän sähköä kuin uudet laitteet. Kehitys on mennyt hyvään suuntaan esimerkiksi televisioissa, jääkaapeissa ja pakastimissa.

– Suuremmalla osalla on jo led-tv, joka kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin plasmatelevisio. Mitä suurempi tv, sitä enemmän se kuitenkin kuluttaa. Valmiustilassa uudet led-televisiot kuluttavat vähän sähköä, joten virran katkaisulla ei saada enää aikaan merkittävää säästöä.

Esimerkiksi televisioiden energiamerkintä on ollut käytössä alle 10 vuotta, mutta kylmälaitteissa jo paljon pidempään. Laitteen merkinnästä näkee, paljonko laite kuluttaa energiaa. Kotona jo olevien laitteiden kuluttamaa sähköä voi mitata kulutusmittarilla. Sen voi saada lainaksi sähköyhtiöstä tai kirjastosta.

Kannettavat ja ladattavat laitteet käyttävät vähemmän energiaa kuin verkkosähköä käyttävät. Suur-Uski arvelee, että monikaan ei tiedä tai ei tule ajatelleeksi pöytätietokoneen olevan energiasyöppö. Se kuluttaa energiaa moninkertaisesti sekä käytettäessä että valmiustilassa läppäriin verrattuna.

Pyykinpesukone vie vähemmän sähköä kuin kuivauskaappi tai -rumpu, jos käytössä ei ole uudenaikaista lämpöpumpputekniikan kuivausrumpua.

– Silti kannattaa pestä täysiä koneellisia eikä vajaita. Kun valitsee koneesta puolikkaan täytön, vie kahden puolikkaan pyörittäminen enemmän sähköä ja vettä kuin yhden täyden koneellisen.

Asiantuntija vinkkaa vielä, että kannattaa miettiä onko vaate pesun tarpeessa. Jos sille riittäisikin tuuletus.

Suur-Usko neuvoo seuraamaan sähkönkulutustaan.

– Sähköyhtiön netissä tai sovelluksella voi seurata kulutustaan tunnin tarkkuudella ja miettiä, mitkä laitteet olivat milloinkin käytössä. Sen jälkeen voi haarukoida, mitä kannattaa tehdä, jotta sähköä kuluu nykyistä vähemmän. Kannattaa katsoa myös yöajan kulutusta, jos sieltä löytyisi joitain säästökohteita.

Jos asuu pientalossa, energiankäytön tehostaminen on täysin omissa käsissä.

– Merkittävimmät teot saadaan talotekniikkaan liittyvissä laiteissa kuten esimerkiksi lattialämmityksessä ja ilmanvaihdossa. Uudemmassa asuntokannassa on kerrostaloissakin huoneistokohtainen ilmanvaihto, joka vaikuttaa omaan sähkölaskuun. Kun niissä on oikeat säädöt ja käyttö, rahaa säästyy.

Harakoille ei kannata nykyäänkään lämpöä tuulettaa. Lämmityslasku on Suur-Uskin mukaan suurempi kuluerä kuin sähkölasku. Kerrostalossa se näkyy taloyhtiön kaukolämpölaskussa, joka tulee sitä kautta asukkaiden maksettavaksi.

Suur-Uski sanoo, että erityisesti lämpimän veden käyttö näkyy kuluissa vaikka ei välttämättä suoraan omassa sähkölaskussa. Energiatehokkuutta tavoiteltaessa suihkuaikaa kannattaa lyhentää. Taloyhtiössä, jossa vedestä ei makseta kulutuksen mukaan, vedenkäytön lasku näkyy taloyhtiön kuluissa.