Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan sote-muutosjohtajan toive uudelle aluevaltuustolle – "Olisi laaja kattaus eri-ikäisiä ihmisiä..."

Näkökulma: Jaakko Herrala toivoo, että aluevaltuutetut malttaisivat jättää omaan kuntaan päin vetämisen.

Pirkanmaan hyvinvointialueen sote-muutosjohtaja Jaakko Herralalla on aluevaaleihin ja tuleville aluevaltuustoille monta toivetta.

Huomenna sunnuntaina on aluevaalien varsinainen vaalipäivä.

– Jos katsotaan kansallisesti, toivon, että aluevaaleissa saavutetaan vähintään sama äänestysprosentti kuin viime kuntavaaleissa, Herrala sanoo.

Viime kuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti oli 55,1.

– Nythän näyttäisi kohtuu hyvältä. Vauhti on suurinpiirtein sama, jos katsotaan ennakkoäänestysprosentteja ottaen huomioon, että nyt oli vain viikko aikaa ja kuntavaaleissa kaksi. Startti näyttäisi aika lupaavalta, mutta kirittävää vielä on, Herrala arvioi.

Ennakkoon äänesti valtakunnallisesti 26,4 prosenttia äänioikeutetuista. Pirkanmaan hyvinvointialueella ennakkoäänestysprosentti oli 29,0.

Oli valtuutettu mistä kunnasta tahansa, toivon, että hän edustaisi koko Pirkanmaan palveluita.

– Jos pirkanmaalaisittain katson, niin toivon, että [äänestysprosentti] olisi maan ykkönen.

Pirkanmaan hyvinvointialueella aluevaaliehdokkaita on 724. Valinnanvaraa siis riittää.

– Olennaista olisi aluevaltuuston ja päätöksenteon kannalta, että olisi laaja kattaus eri ikäisiä ja eri yhteiskuntaluokista tulevia ihmisiä. Ei pelkästään soteammattilaisia eikä pelastustoimen ammattilaisia. Se on vahvuus, Herrala sanoo.

Herrala myös odottaa, miten eri alueilta Pirkanmaalla on edustusta aluevaltuustossa.

– En käytä sanaa kunta, koska toivon, että oli valtuutettu mistä kunnasta tahansa, hän osaisi orientoitua ja edustaisi koko Pirkanmaan palveluita, Herrala sanoo.

– Totta kai siellä on varmasti edunvalvontaa yksittäisiin asioihin, mutta että pystyttäisiin niistäkin nousemaan sinne maakuntasarjaan.

Herralan mukaan Pirkanmaalla olisi tärkeää pystyä uudistamaan päätöksentekoa. Yksi esimerkki tästä olisi Herralan mukaan valiokuntamalli.

Toinen, mitä Herrala odottaa, on kansalaisten osallistuminen.

– Aluevaltuutettujen päätettäväksi tulee, miten tässä otetaan huomioon asukasraatien pystyttäminen ja aloiteoikeus, miten mahdollinen kansanäänestys toteutetaan, jos tulee kiperiä asioita. Ja lakisääteiset nuoriso-, vanhus- ja vammaisneuvostot, Herrala listaa.

– Miten heitä osallistetaan ja saadaan kaiken aikaa mukaan, ettei ole vain niin, että vaalit ovat kerran neljässä vuodessa ja välillä ei tapahdu mitään.