Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolueet valvovat vaaleja nyt etänä – "Olen itsekin miettinyt, miten tämä menee..."

Politiikka: Puolueväki ei pääse koolle, kun vaalivalvojaiset pidetään Teamsissa.

Sunnuntain aluevaalien ja koronarajoitusten yhdistelmä on yllättänyt puolueet myös Pirkanmaalla. Osaltaan se tarkoittaa sitä että vaali-illan tärkeä vetonaula, yhteiset vaalivalvojaiset, loistavat katukuvasta ja yöelämästä poissaolollaan. Juhlat vietetään vahvasti kotiolosuhteissa, mikäli juhliin aihetta on.

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Matti Järvinen jopa yllättyy, kun häneltä kysyy, onko puolue järjestämässä vaalivalvojaisia missään muodossa. Aluevaaleista odotellaan kyselyiden perusteella keskustalle suosiollisia.

– Emme ole kyllä vielä puhuneet sanaakaan asiasta! Olen itsekin miettinyt, miten tämä menee. Saattaa olla Whatsappissa, saattaa olla Teamsissa, Järvinen sanoo.

– Vaalimenestys näyttäisi mukavalta. Se kertoo siitä, että työ on ollut onnistunutta. Vaaliohjelma on ollut onnistunut, Helsingin poissaolo ei ole ainoa selitys..

Pirkanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi seurailee ainakin suurimman osan iltaa tapahtumien kulkua tutussa ympäristössä.

– Olemme pienellä porukalla koolla piiritoimistossa koronarajoitusten rajoissa, mutta virtuaalisessa muodossa laajemmin. Voi sanoa, että tilanne on kutkuttavan jännittävä vaalien suhteen.

Pirkanmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell kertoo, että puolue ei ole järjestämässä vaalivalvojaisia Tampereella edes Whatsappin tai sosiaalisen median välityksellä.

– Me emme järjestä Tampereella isommalle porukalle valvojaisia. Piirin johtoporukka ja varmaan pari ehdokastakin järjestää tilaisuuden Hämeenpuistossa, sellainen viisi tai kuusi henkilöä tulee paikalle, alle kymmenen henkilöä kuitenkin eli rajoitusten mukaan mennään.

– Pirkanmaalla tulee varmasti tasainen kilpailu kokoomuksen kanssa. Suuriakin heilahteluja voi toki tulla ja yllättäviäkin käänteitä, joten vaali-ilta se sitten vasta näyttää miten menee, Sandell sanoo.

Perussuomalaisten Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva sanoo, että rajoitukset huomioiden puolueväki pitää vaalivalvojaisensa etämuotoisena.

– Se on paras ratkaisu. Hyvät odotukset ovat vaalien ja vaali-illan suhteen noin muuten olemassa, odotamme toki hyvää menestystä, Kaleva sanoo.

Tampereen vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén sanoo, että puolue järjestää omat vaalivalvojaisensa verkkotapaamisen avulla.

– Teams tai Zoom on varmasti kovassa käytössä. Hankala tilannehan tässä on fyysisille tapaamisille, sellainen olisi tietysti kaikkein paras tilanne olla yhdessä ja jännittää vaalien tulosta. Monelle se on varmaan erikoinen tilanne ajatella, että miten tähänkin nyt suhtautuisi.

– Mielenkiintoinen asetelma on olemassa ennakkoon, vihreiden kanssa mennään valtakunnallisesti aika samoissa. Uurnilla se lopullisesti nähdään, mutta optimistinen asenne on tässä vaiheessa kun vaalipäivä on vielä edessä, Sirén sanoo.

Vihreillä vaalivalvojaiset järjestetään, tosin heilläkin niin ettei live-muotoista kokoontumista nähdä. Tampereen ja Pirkanmaan Vihreiden poliittinen sihteeri Noora Hinkkanen kertoo, että tilaisuus järjestetään täysin etämuotoisena.

– Meillä on toimistolta live-lähetys, jonka kansanedustaja ja puheenjohtaja Maria Ohisaloa tuuraava Iiris Suomela avaa. Se on suunniteltu ensisijaisesti ehdokkaille ja puolueaktiiveille. Vaalien suhteen on tietysti odotuksia: ne järjestetään vähän erikoisessa maailmantilanteessa, joten mielenkiintoista nähdä millainen vaali-ilta noin yleensä nähdään.