Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Horoskoopit: sytykettä ajatuksiin vai saunan pesään – "Hyvässä horoskooppipalstassa ei ole ympäripyöreää höpinää vaan siinä kuvataan konkreettisesti ihmisen toimintaa erilaisissa, aidoissa elämäntilanteissa"

Tamperelaisen toimittaja, kirjailija ja blogisti Janica Branderin uutuuskirja Astrologiaa epäilijöille (Otava) on pohdiskeleva, hauska ja monipuolinen katsaus siihen, mikä on horoskooppien merkitys ihmiskunnalle ja miksi ihminen edelleen kokee tarvetta uskoa erilaisiin asioihin.

Kirjailijalla itsellään syntyi yhteys horoskooppeihin jo hyvin nuorena. Luettuaan pikkutyttönä ensimmäisen tähtimerkeistä kertovan kirjan, ujo ja epäsuosittu hikipinko Janica muistutteli koulussa esitelmää pitäessään itselleen, että ”kaksoset on poikkeuksellisen hyvä viestijä, joka hurmaa yleisön kuin yleisön.” Yläasteella Janica oli jo lukenut horoskooppikirjoista kaksosien päätyvän toimittajiksi, kirjailijoiksi ja copywritereiksi.

Ja niin kaksonen Janicalle kävikin.

– Uskon, että syy, miksi minusta tuli toimittaja ja kirjailija, on kiinnostukseni kirjoittamiseen. Olen siinä mielestäni hyvä. En voisi tehdä tätä työtä, jos hokisin vain itselleni, että kaksosten sanotaan päätyvän toimittajiksi.

– Kuitenkin kaksosen positiivisiin luonnekuvauksiin tutustumisessa ja niihin luottamisessa oli herkässä elämänvaiheessa se hyöty, että kirjoittamisen, puhumisen ja mielikuvituksen lahjan tieltä lähti pois tulppa, joka oli estänyt minua päästämästä ulos lahjojeni käyttämistä, Janica Brander muistelee.

Lehtien horoskooppipalstat ovat pahimmillaan halpaa puoskarointia eikä ole suuri salaisuus, että joissain julkaisuissa niitä tekevät aihetta tuntemattomat toimittajat kieli poskessa.

Branderia harmittavat huonosti kirjoitetut horoskooppipalstat, jotka varmasti ovat osaltaan luoneet asialle humpuukileiman.

Millainen sitten on hyvä horoskooppikirjoitus?

– Hyvässä horoskooppipalstassa ei ole ympäripyöreää höpinää vaan siinä kuvataan konkreettisesti ihmisen toimintaa erilaisissa, aidoissa elämäntilanteissa.

– Kun kirjoitin itse horoskooppeja Annaan ja Kaksplussaan, tein eräänlaisia luonnekuvauksia. Kuvailin persoonatyyppejä eri konteksteissa. 12 horoskooppimerkkiähän ovat ikään kuin arkkityyppihahmoja, jotka seikkailevat joka paikassa läpi maailman historian.

Janica Brander ei ole niin sanottu horoskooppiuskovainen, joka rakentaisi elämänsä ja sen periaatteet vain horoskooppeihin yksisilmäisesti uskoen. Hänen teoksestaan käy hyvin ilmi, että astrologia on monipuolinen ilmiö, jota voi tarkastella skeptisestikin lukuisista eri näkökulmista.

Brander mainitsee kirjassa olleensa vuosien aikana muutaman kerran tilanteessa, jossa hän on kokenut tarvetta selitellä ja vähätellä kiinnostustaan astrologiaan, kun joku on siitä kysynyt tai sitä ihmetellyt.

Brander on kummastellut itsekin omaa tarvettaan perustella asiaa, mutta enää hän ei aio selitellä mitään.

– Olen tehnyt aiheesta yli 300-sivuisen kirjan, joten sanon tästä lähin kyselijöille, että luepa teokseni. Kävin kirjaa työstäessäni kaikki astrologiaan liittyvät asiat perinpohjin läpi enkä tosiaan koe enää selittelyn tarvetta.

Tulisiko tänä vuonna hedelmällinen vai tuhoava tulva? Tulisiko kuivuus ja sen myötä köyhyys, jopa verenvuodatus? Astrologian avulla yritettiin luovia luonnonkatastrofien, väkivallan ja kulkutautien keskellä.” Taivaankappaleita tarkkailtiin vuosisatoja sitten, jotta osattaisiin ennustaa elämän ja selviytymisen kannalta merkittäviä asioita.

Nyt meillä on tekniikkaa, joka auttaa samojen asioiden havaitsemisessa. Miten astrologiaa voisi hyödyntää enemmän nykymaailmassa?

– Olen miettinyt sitä, että viihdeastrologian kortit on katsottu. Päivälehtien ja eri nettisivujen horoskooppipalstoja on riittävästi, Brander toteaa.

Astrologia voi kuulua tänä päivänä arjen työkalupakkiin, eräänlaiseen inspiraatiopankkiin. Horoskoopit voivat olla ajatusten sytykkeitä ja herättelijöitä, Brander määrittelee.

– Kun pääni jumittaa jonkun työhomman takia, pidän tauon ja lähden esimerkiksi taidenäyttelyyn, katson dokumentin tai luen horoskooppeja. Se saattaa herätellä alitajuntaani, jossa on ideoita ja vastauksia, mutta ne kaipaavat sytykkeitä.

Janica Brander muistuttaa samaan hengenvetoon, että astrologia on kietoutunut voimakkaasti länsimaiseen kulttuurihistoriaan ja kiistaton fakta on, että astrologialla on ollut merkittävä rooli varsinkin antiikin ajan tieteen, taiteen, filosofian ja historian kehityksessä.

– Astrologian kuvasymboliikkaa vilahtelee jatkuvasti esimerkiksi taiteessa. Katson taideteoksia nyt eri silmin, kun ymmärrän astrologiaan liittyvää mytologiaa, tarustoja ja tarinoita, hän kertoo.