Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tammelantorin torikansa on hämillään vaaleista – "Ihan yhtä tyhjän kanssa..."

Aluevaalit: Tamperelainen poikkesi kysymässä aluevaaliodotuksista.

Maanantaiaamuna Tampereen Tammelantorilla on hiljaista. Harvalukuinen torikansa epäilee, että edessä on pohjakosketus mitä aluevaalien äänestysaktiivisuuteen tulee.

– Ihan yhtä tyhjän kanssa, aloittaa oman puheenvuoronsa Jarmo Jokinen.

– Samoja ihmisiä pyörii vaan niissäkin vaaleissa. Ymmärtäisin, jos tulisi uusia kavereita mukaan. Sitten mukana onkin sellaisia, jotka ovat olleet kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta Arkadianmäellä. Täytyisi vaihtaa. Ei tämä muuten tästä mene miksikään. Samaa vaan pyöritetään.

– Se on ihan ookoo se terveydenhuoltohomma. Sitten on työntekijöiden palkkaus. Tytär tekee vanhustenhoitoa kolmivuorotyönä. Aika pieni palkka, ja todella kova työ. Siihen pitäisi saada muutos, Jokinen sanoo.

– Ensimmäisenä päivänä kävin äänestämässä kun vain mahdollista. Eivät hommat parane jos ei äänestä.

Äänessä ovat miehet: esimerkiksi torimyyjänaiset eivät halua aihetta kommentoida, koska epäilevät etteivät tiedä asiasta tarpeeksi.

Ihmiset ovat nyt todella ymmällään.

Mauno Laihonen

Kioskin nurkalla herraseurassa maailmaa parantanut Ilveksen mies Pauli Koskinen pitää aluevaaleja turhanpäiväisinä vaaleina. Eniten häntä harmittaa se, paljonko vaalit tulevat maksamaan ja mikä vaaleihin osallistumisen motiivina itse kullakin sitten lopulta onkaan.

– Motiivi on valta ja vallan saaminen, sitä se on. Viisi virkaa ja kymmenen nälkää, sitä se on. Paljonko tämä tulee kaiken kaikkiaan maksamaan? Vaalien järjestäminen maksaa ja on useampi tuhat aluevaltuutettua, jotka varmasti haluavat kokouspalkkionsa.

Hän haluaisi siivota listoilta ammattipoliitikot kokonaan.

– Tällaisissa vaaleissa pitäisi olla sote-alan asiantuntijoita. Pitäisi olla pelastustoimen osaajia ja sairaanhoitajia noin esimerkiksi. Poliitikko on poliitikko, asiantuntija on asiantuntija, niin se menee.

– En aio äänestää näissä vaaleissa. Ihmettelisin, jos näissä vaaleissa yli 50 prosenttia äänestää.

Yksi mies on Tammelantorilla aina: hän on pitkän linjan torikauppias Mauno Laihonen. Aluevaalien suhteen vitsit ovat olleet hänelläkin vähissä.

– Olen äänestänyt aina, vuodesta 1982 asti, mutta nyt ensimmäistä kertaa mietin että kannattaako kun ei kunnolla tiedä, mitä tässä äänestetään? Sotea on väännelty vuosikausia ja sitten yhtäkkiä paukahtaa pikavauhtia vaalit. Tietävätkö ehdokkaat itsekään, mistä he menevät päättämään? Minultakin kysytään näistä asioista päivittäin, eikä kukaan tiedä minkä puolesta tässä pitäisi äänestää, Laihonen kuvailee.

– Radiosta on tullut se mainos, että älä äänestä niitä jotka korottavat polttoaineiden hintoja. Tekisi mieli äänestää, vaikka siitä asiasta ei aluevaltuusto päätäkään, nuorempi torimyyjä sanoo.