Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kahvikauppa, ratikan ikkunasta bongattu – "Paljon käy niitä, jotka hifistelevät"

Erikoiskauppa: Koskilinnan kahvikauppa on perinteikäs yritys, joka avasi syksyllä uuden myymälän. Vaikka väliä on vain muutama sata metriä, asiakaskunta on eri.

Vuonna 1935 perustettu Koskilinnan kahvikauppa porskuttaa edelleen. Toinen toimipiste avattiin syksyllä Tampereen kauppahalliin.

Yrittäjä Minna Sorvoja kertoo, että ajatus kauppahalliin laajentamisesti oli kytenyt jo jonkin aikaa, kun hän oli huomannut kauppiashaun.

– Olin sitä moneen kertaan miettinyt ja kävin katsomassa, että hallissa olisi vielä tyhjää, Sorvoja sanoo.

Päätös ja varsinainen toteutus syntyivät lopulta varsin nopeasti. Vapaana oli vain yksi liiketila, se, jossa kahvikauppa nyt toimii. Sorvoja halusi avata myymälän joulumyyntiä varten.

– Ajattelin, että kun siellä kukaan ei varsinaisesti myy tällaisia tuotteita, paikka voisi olla meille hyvä, vaikka ollaan näin lähellä, Sorvoja sanoo viitaten Hatanpään valtatiellä sijaitsevaan myymälään.

Joulumyynti sujuikin Sorvojan mukaan odotetusti. Hän on kuitenkin huomannut, että kauppa käy kauppahallilla enemmän loppuviikolla.

– Ja olemme olleet siellä vasta kaksi kuukautta, menee aikansa, ennen kuin ihmiset huomaavat.

Vaikka myymälät sijaitsevat muutaman sadan metrin päässä toisistaan, asiakaskunta on eri. Se näkyy myös ostoskorin sisällössä.

– Kauppahallissa menevät vähän perinteisemmät tuotteet, Sorvoja sanoo.

Yleisesti ottaen suosittuja ovat pienpaahtimokahvit, erityisesti kotimaiset. Pienpaahtimoita on perustettu Suomessa viime vuosien aikana runsaasti.

– Paljon käy niitä, jotka hifistelevät, mutta tavallisetkin kahvinkuluttajat ovat alkaneet löytää erikoiskahvit.

Suosittuja ovat myös makukahvit, joita myydään myös irtotavarana. Niiden menekki on suurinta perjantaisin ja lauantaisin, kun makukahvia haetaan viikonlopuksi. Suosituin on kuitenkin Tampere-sekoitus, jota on tehty jo 50 vuotta.

– Moni tulee joulun alla, että ottaisin sitä joulukahvia, vaikka tämä on ympäri vuoden meillä myynnissä.

Koskilinnan kahvikauppa sijaitsee talossa, jossa on aikanaan ollut Pauligin toimintaa. Kun Paulig siirsi kahvitalona tunnetusta rakennuksesta toimintansa Helsinkiin, perusti yksi työntekijä kahvikaupan. Kaupassa on alusta asti myyty kahvia, teetä ja herkkuja. Alkuun myynnissä oli myös hedelmiä, joita ei muualta saanut. Sorvoja kertoo vanhoissa kuvissa näkyneen muun muassa banaaneja.

Pitkästä historiastaan huolimatta Koskilinnan kahvikauppa ei ole sukuyritys. Yrityksen on aina ostanut ulkopuolinen. Sorvojasta tuli 8. yrittäjä vuonna 2019.

– Huhtikuun ensimmäinen päivä tulee kolme vuotta. Ollut nämä helpot vuodet, ensin ratikkatyömaa ja sitten korona perään, Sorvoja nauraa.

Sorvojan päätyminen Koskilinnan kahvikaupan yrittäjäksi oli sattumankauppaa. Hän sai veljeltään vinkin, että yritys oli hiljaisessa myynnissä. Aiemminkin yrittäjänä toiminut Sorvoja ajatteli, pitäisikö mennä kurkkaamaan.

– Rakastuin ensisilmäyksellä, Sorvoja kertoo.

– Olin silloin sellaisessa työssä, että olin miettinyt, että jotain muutakin voisi tehdä. Tuli oikealla hetkellä.

Sorvoja kertoo, että kahvikaupan yrittäjän on muutaman viime vuoden aikana pitänyt olla luova. Verkkokauppaa ei ensin ollut, mutta sekin laitettiin pystyyn vauhdilla. Vaikka ratikkatyömaa ensin vei asiakkaita, itse ratikan liikennöinnin aloittamisen jälkeen on myymälään tullut uuttakin väkeä.

– Moni on sanonut, että ratikan ikkunasta on bongannut meidät.