Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkän linjan lahtelainen kiekkojyrä arvostaa Tampereen lajiosaamista – salibandykin kaipaa persoonia, sanoo Pekka Ilmivalta

Entinen Lahden Reippaan liigamaalivahti Pekka Ilmivalta tuskin ajatteli vielä 1990-luvulla kiekkoja torjuessaan, että muutama vuosikymmen myöhemmin mies työskentelee Salibandyliiton toiminnanjohtajana.

Tuohon aikaan laji oli vielä niin tuore tuttavuus, että koulumaailmassa lajista käytettiin vielä yleisesti nimitystä sähly.

Ennen salibandyyn siirtymistä ura jatkui oman pelaajauran jälkeen monen vuoden ajan jääkiekon kabinettipuolella. Ilmivalta on ollut muun muassa Pelicansin puheenjohtajana sekä jääkiekon SM-liigan kurinpitoryhmän jäsenenä. Voisi kuvitella, että ympäristö on varmasti ollut tuulisempaa ja paineisempaa kuin salibandyn maailma vuonna 2022.

– Kyllä salibandykin kaipaa persoonia. Ihan ehdottomasti. Mikä tahansa laji kaipaa persoonia, ne lisäävät mielenkiintoa ja tuovat yleisöä katsomoon. Te tiedätte Tampereella sen: meille Lahteenkin on tullut monta persoonaa Tampereelta, Ilmivalta lohkaisee.

Persoonien lisäksi salibandy kaipaa myös kilpailullisuutta, joka sekin lisää mielenkiintoa. Joku on saattanut miettiä, mitä lajille tapahtuu tilanteessa jossa Tampereen Classic on suorastaan dominoinut varsinkin miesten edustussalibandyä.

– Pirkanmaalla lajilla on tällä hetkellä hyvä vauhti menossa, mutta en usko että Classic lähtee sentään karkumatkalle muihin verrattuna. Muutkin seurat tekevät lajin onneksi hyvää työtä ja uskon, että lähiseudun naapuriseuratkin tarjoavat edelleen hyvää kilpailullista haastetta, Ilmivalta sanoo.

Yleisellä tasolla toiminnanjohtaja Ilmivalta on huolissaan salibandyn tulevaisuudesta. Suurin uhka on se sama mikä uhkaa tänä päivänä lasten ja nuorten urheilua: korona.

– Isona tavoitteena lajin osalta on se että saadaan pidettyä lapset ja nuoret lajin parissa. Meidänkin tarkoituksenamme on saada lapset ja nuoret liikkumaan kiinnostavan lajin avulla. Haluaisin, että päättäjät miettisivät sitä, millaisia seurauksia on liikuntapaikkojen sulkemisella. Monet ovat jo lopettaneetkin harrastamisen tästä syystä.

– Sekin on hyvä muistaa, että Suomessa pelataan vuosittain noin 30 000 virallista salibandyottelua. Tällä lajilla on monelle paljon merkitystä, niin pelaajille kuin heille jotka ovat ottelutapahtumissa erilaisissa tehtävissä ja rooleissa, hän huomauttaa.

Ilmivalta pitää tärkeänä, että lajin tulee olla turvallinen harrastaa. Hän on ollut huolissaan lajissa edustustasolla ilmenneistä hurjista tilanteista. Jotkut ovat olleet ikäviä vahinkoja, jotkut taas pystyttäisiin helpommin välttämään jatkossa.

– Esimerkiksi takaapäin tapahtuvat taklaukset tai työntämiset pitää saada karsittua kentiltä kokonaan pois. On hyvä muistaa, että pelaajalla on aina myös vastuu omasta mailastaan, Ilmivalta huomauttaa.