Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Kunnat pakenivat sutta, vastaan tulikin karhu” – Katteettomat lupauslistat turhauttavat, suivaantui politiikan asiantuntija

Näkökulma: Aluevaalikamppailu on mennyt katteettomien ja epärealististen lupauslistojen esittelyksi, pettyi politiikan asiantuntija.

Puheenjohtajat on päästetty ääneen aluevaalitenteissä. Pertti, millä mielin olet puheita kuunnellut?

– Turhautuneena. Toistaiseksi puheissa on vain listattu lisää terveyskeskuksia, lääkäreitä, hoitajia ja palveluita. Povaan, että aluevaltuustoon päässeillä on edessään karu arki, kun lupauksia pitäisi lunastaa, mutta rahaa ei olekaan.

Eikö kukaan ole erottunut?

– Eipä juuri. Eivätkä ole puolueiden linjatkaan, mutta niiden on pakko erottua arvokeskusteluna siinä vaiheessa, kun päätetään, mitä lupauksia pidetään.

Eli dosentti ei olekaan tällä kertaa intoa piukassa, vaikka vaalit lähestyvät?

– Olen ollut koko ajan skeptinen tämän väliportaan lisäämiseen. Suomessa on niin vähän väkeä, että keinotekoista maakuntahallintoa ei tarvita, vaan valtio ja vahvat kunnat olisivat riittäneet. Nyt tehtäviä siirtyy nimenomaan kunnilta pois.

Luulen, että se on taas fifty–sixty.

Pysytään sivupolulla. Kävikö tässä niin, että kun kunnat onnistuivat viime vuosikymmeninä torppaamaan palveluyksikkökokojen kasvattamisen kuntaliitosten kautta, syötetään sama nyt soten ja hyvinvointialueiden avulla?

– Kun kunnat lähtivät sutta pakoon, niin vastaan tuli karhu. Mitä pieniin kuntiin enää jää, kun sote lähtee hyvinvointialueille? Peruskoulut, kulttuuri ja maankäyttö, jos joku suostuu ostamaan omakotitontin eurolla. Kunnat pitivät tiukasti kiinni itsenäisyydestään ja nyt lopputulos voi olla niille huonompi.

Palataan politiikkaan. Mikä ratkaisee vaalit?

– Vaalituloksen ratkaisee äänestysaktiivisuus. Kokoomus on aina vahvoilla, kun äänestysvilkkaus on pieni. Samaten demarit, jos iäkkäämmät lähtevät nyt aktiivisemmin uurnille kuin nuoret. Keskusta hyötyy siitä, että Helsinki ei ole mukana. Vihreille vaalista tulee varmasti vaikea ja myös perussuomalaiset menestyvät paremmin, jos äänestysvilkkaus on korkea.

Eroaako Pirkanmaan tulos jotenkin koko maasta näissä vaaleissa?

– Kokoomus ja demarit kamppailevat suurimman puolueen paikasta. Luulen, että se on taas fifty–sixty.

Kumpi on sixty?

– Veikkaan, että kokoomus voittaa.

Ja kuka on Pirkanmaan ääniharava?

– Anna-Kaisa Ikonen. Enkä sano, että pormestarin ehdolla olo on suotavaa. Lähtökohta on luonnollisesti se, että puolueet haluavat kaikki vetovoimaiset ehdokkaat mukaan äänipottia kasvattamaan. Mediassa on korostettu ajankäyttöä, mutta ennemminkin kyse on siitä, että valtaa pitäisi jakaa enemmän.

Eli kaipaat ennen ensi vaaleja keskustelua siitä, keitä pitäisi olla ehdolla?

– Asiaan pitää puuttua lainsäädännössä. Nyt meillä on Varsinais-Suomessa ehdolla valtiovarainministeri. joka on päättämässä hyvinvointialueiden rahoituksesta. Jääviysongelmia seuraa tästäkin varmasti.