Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Turpeenpoltto loppuu Tampereella etuajassa – Sähkölaitoksen piti luopua turpeenpoltosta 2030 mennessä, mutta luopuukin jo 2024 mennessä

Turpeenpoltto loppuu Tampereella suunniteltua aiemmin. Tampereen Sähkölaitoksen piti luopua turpeenpoltosta vuoteen 2030 mennessä, mutta näillä näkymin se tapahtuukin jo vuoteen 2024 mennessä.

Kotimainen turve on ollut viime vuosikymmeninä tärkeä polttoaine Tampereella, sillä Naistenlahti 2 -voimalaitoksen kattilan tekniikka on vaatinut, että osa kattilan polttoaineesta on turvetta. Naistenlahti 2 on ainoa turvetta käyttävä voimalaitos Tampereella.

Vuonna 2023 käyttöönotettava Naistenlahti 3 -biovoimalaitos korvaa Naistenlahti 2:n. Naistenlahti 3 pystyy hyödyntämään biopolttoaineita ilman turvetta, joka lasketaan fossiiliseksi polttoaineeksi.

Turve jää Naistenlahti 3:n varapolttoaineeksi. Se on huoltovarmuusmielessä tärkeää, sillä Sähkölaitos tuottaa sähköä ja lämpöä vuoden jokaisena tuntina, eikä tuotanto saa olla riippuvainen vain yhdestä polttoaineesta ja sen saatavuudesta. Naistenlahti 3:n pääpolttoaineita tulevat olemaan metsähake ja metsäteollisuuden sivutuotteet.

– Poltamme kotimaista, uusiutuvaa metsäperäistä biomassaa ja tavoitteemme on, että se tulee sertifioiduista metsistä. Metsien hoitamisen yhteydessä muodostuvat jakeet, kuten risut ja latvukset, on kokonaisuuden kannalta järkevää hyödyntää tehokkaasti, Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen kertoo tiedotteessa.

Metsätähteiden polttaminen on uusiutuvaa energiaa ja kaukolämmityksessä sitä on mahdollista hyödyntää erittäin energiatehokkaasti. Tuotantolaitoksilla energiatehokkuus tarkoittaa sitä, että polttoainetta kuluu mahdollisimman vähän ja siitä saadaan mahdollisimman paljon energiaa talteen.

Tampereen Sähkölaitos on sitoutunut Tampereen hiilineutraaliustavoitteeseen vuodelle 2030. Se edellyttää hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja uusiutuvien energiantuotantotapojen lisäämistä.