Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

D-vitamiinilisällä voi olla tärkeä rooli tartuntatautien ehkäisyssä, selviää tuoreesta tutkimuksesta – Näin se on tehokkain

D3-vitamiinilisällä voi olla tärkeä rooli tartuntatautien tai niiden vakavien oireiden ehkäisyssä, selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

– Tulokset viittaavat siihen, että infektioilta suojautumiseksi D-vitamiinilisän ennaltaehkäisevä käyttö on tehokkaampaa kuin käytön aloittaminen tartunnan jo tapahduttua, toteaa tutkimuksen johtaja, professori Carsten Carlberg tiedotteessa.

Tutkimuksessa ihmisen veren immuunisoluja altistettiin tauteja aiheuttavien bakteerien ja hiivasienen rakenneosille. Tutkimuksessa myös altistettiin solut D-vitamiinille joko ennen taudinaiheuttajia, niiden jälkeen tai samanaikaisesti niiden kanssa. D-vitamiini auttoi soluja tehokkaimmin, kun se annosteltiin ennen bakteeria tai hiivaa.

Jo ennestään tiedetään, että D-vitamiini tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja että sen puutos voi altistaa infektiosairauksille ja johtaa vaikeampiin oireisiin. Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijoita kiinnosti, miten immuunivasteeseen vaikuttaa se, saavutetaanko riittävän D-vitamiinitaso ennen tartuntaa, sen jälkeen tai samanaikaisesti tartunnan kanssa.

Tutkimus oli osa Henna-Riikka Malmbergin maisteriopintojen lopputyötä Carlbergin tutkimusryhmässä.

Tutkimus on julkaistu Frontiers in Immunology -lehdessä.