Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

16h+3k+9wc+s-kaupunkipalatsi muuttui vuodessa kengättömäksi kouluksi – "Oppilaitos, johon tulevaisuudessa jonotetaan..."

Arvorakennus: Opiskelijat halusivat 16h+3k+9wc+s-kaupunkipalatsista kengättömän.

Tampereen Pyynikillä sijaitseva kaupunkipalatsi Haapasen huvila otetaan opetuskäyttöön tammikuun lopussa.

Haapasen huvilaan siirtyy 60–80 tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon ohjelmistokehittäjiksi koulutettavaa Saskyn ahtaaksi käyneistä tiloista Koulukadulta.

Vuonna 1929 Palomäentiellä valmistuneessa kaupunkipalatsissa koko talotekniikka on uusittu kokonaan, mutta tiukasti vanhaa kunnioittaen.

– Viranomaismääräykset on toteutettu viimeisen päälle. Asioita on käyty läpi muun muassa Museoviraston kanssa, kertoo 13 kunnan muodostaman koulutuskuntayhtymä Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti.

Yhteensä 1,2 miljoonan remontissa tähän mennessä rakennuksen sisätilat on laitettu opetuskuntoon. Myös konesaumatusta pellistä tehty katto on uusittu.

Lahden mukaan myös opiskelijat ovat olleet kiinteästi mukana remontin suunnittelussa. Ykköskerrokseen haluttiin biljardipöytä ja peliluola, jossa voidaan järjestää toimintaa myös viikonloppuisin ja iltaisin.

Tilat ovat tiloja ja seinät seiniä. Tärkeintä on se, että tämä on toimiva oppilaitos.

– Opiskelijoiden toiveena oli myös se, että tästä tulee kengätön koulu.

Vanhojen rakennusten isoissa remonteissa tapaa aina tulla yllätyksiä. Niin tässäkin.

– Kaksi huonetta oli kuivattava kokonaan, kun rännistä vesi oli tullut suoraan sisään rakennukseen. Yhtä huonetta kuivattiin puoli vuotta.

Vanhasta rakennuksesta kaksi takkaa on laitettu kuntoon. Näin on tehty myös yhdeksälle vessalle. Oppilaitokseksi muutettaessa 1920–30-lukujen tamperelaisten Klosettipalatsina tai peräti Paskalinnana tunnettuun rakennukseen on tehty neljä vessaa lisää.

Rakennuksen toiseen kerrokseen sijoittuvat varsinaisen monikäyttöisiksi suunnitellut opetustilat. Kolmanteen kerrokseen tulee tiloja hallinnolle ja Saskyn kaupallisia koulutuspalveluita tarjoavalle tytäryhtiö Aiko Academylle.

– Tilat ovat tiloja ja seinät seiniä. Tärkeintä on se, että tämä on toimiva oppilaitos. Ja vielä oppilaitos, johon tulevaisuudessa jonotetaan.

Tämän vuoden aikana rakennuksessa tehdään julkisivu remontti. Piha laitetaan kuntoon vuoden 2023 aikana.

Sasky osti pitkään myynnissä olleen Haapasen huvilan Tampereen kaupungilta 1,4 miljoonalla elokuussa 2020.

Noin 900-neliöistä korkeintaan tyydyttävässä kunnossa ollutta 16h+3k+9wc+s-kaupunkipalatsia kaupiteltiin suoraan ja välittäjien listoilla useita vuosia.

Pyynikillä Koulukadulla sijaitseva Tampereen palvelualan ammattiopisto fuusioitui Saskyyn vuonna 2017 ja ratkaisua sen opiskelijamäärän kasvusta johtuvaan tilapulaan on haettu siitä saakka.