Enemmänkin voisi antaa, sanoo tamperelainen hoitotyön päällikkö koronarokotteesta

Korona: Kolmannen koronarokotteen saa 3-5 kuukauden kuluessa toisesta rokotteesta. Kaikille ajanvarausta ei voi avata kerralla, se kaataisi järjestelmän.

Joka neljäs tamperelainen on saanut kolmannen koronarokotteen. Viime viikolla rokotteen kävi hakemassa lähes 16 000 tamperelaista. Rokotteita voitaisiin kuitenkin antaa enemmänkin.

– Ajattelisin, että helpostikin vielä kolmanneksen tuohon voisi saada lisää ja silloin pysyttäisiin aikataulussa, että hiihtolomaan mennessä saataisiin hyvä rokotekattavuus, sanoo Tampereen hoitotyön päällikkö Birgit Aikio.

Jotta 85 prosentin rokotuskattavuuteen päästäisiin, vielä pitää rokottaa lähes 130 000 tamperelaista. Asukkaita rokotetaan ikäjärjestyksessä. Yli 80-vuotiaista kolmannen koronarokotteen on saanut 76 prosenttia, 70–79-vuotiaista 72 prosenttia. 60–69-vuotiaistakin on rokotettu jo reilu puolet.

Tällä hetkellä Tampereella kolmannen koronarokotteen voivat saada kaikki yli 18-vuotiaat, jos toisesta rokotteesta on kulunut riittävän pitkä aika. Tämä aika vaihtelee ikäryhmittäin.

– Alle 60-vuotiailla THL:nkin suosituksen mukaan se on 4–6 kuukautta. Me olemme pysyttäytyneet kolmansien rokotusten osalta tässä viidessä kuukaudessa, koska sitä pidetään hyvänä ohjenuorana. Tällä taataan se, että rokotukset etenevät vanhemmasta nuorempaan.

Yli 45-vuotiaat voivat saada rokotteen neljä kuukautta toisen jälkeen. Aikion mukaan nuorempien ikäryhmien rokotusväliä lyhennetään, kun vanhemmissa ikäluokissa kattavuus kasvaa. Alle 45-vuotiaiden rokotusväliä lyhennetään neljään kuukauteen ikävuosi kerrallaan, jotta vältytään ruuhkilta ajanvarauksessa.

– Jos avaisimme ajanvarauksen kaikille tamperelaisille, äkillinen kysyntäpiikki kaataisi meidän järjestelmät, Aikio kertoo.

– Meillä on kokemus siitä keväältä. Silloin ainoastaan ykkösrokotteen avaaminen tietylle ikäryhmälle kaatoi suomi.fi-järjestelmän hetkellisesti.

Aikio kertoo, että asukkaiden on toisinaan vaikea hahmottaa, että THL:n suositus ei välttämättä ole sama kuin käytäntö. Kunnan vastuulla on huolehtia rokotusjärjestyksestä ja kunnissa eri ikäisten rokotusvälit saattavat hieman erota toisistaan.

– Pitää huolehtia, että ne, jotka ovat vakavammassa riskissä, tulevat rokotettua ensin.

Rokotteita annetaan Tampereella nyt niin ajanvarauksella kuin walk in -periaatteellakin. Jos rokotteen on käynyt hakemassa ilman ajanvarausta, pitäisi mahdollinen varattu aika muistaa perua. Tämän vuoden alusta asti käyttämättömästä rokotusajasta olisi ollut mahdollista periä maksu samaan tapaan kuin esimerkiksi perumattomasta hammaslääkäriajasta, mutta toistaiseksi asia on vielä ajatuksen tasolla.

– Toivomme ihmisiltä yhteisvastuullisuutta. Jos on ottanut rokotteen muualla, pitää muistaa perua aika. Se on äärettömän tärkeää.

Rokotukset

Kuka saa 3. koronarokotteen?

yli 60-vuotiaat sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat yli 18-vuotiaat , kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

45–59-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut neljä kuukautta.

18–49-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta.

aluevaalien vaalivirkailijat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Lähde: Tampereen kaupunki

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut