Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona leviää nyt niin, että jäljitys ei pysy enää taudin perässä Pirkanmaalla – "Jäljitettävien määrä on jo nyt niin suuri..."

Terveys: Puolustusvoimista on ongelmaan tuskin apua, sanoo Taysin apulaisylilääkäri Janne Laine.

Tartunnanjäljittäjät eivät enää pysy koronaviruksen perässä Pirkanmaalla. Vielä ennen joulua koronatapauksien lähteistä pystyttiin jäljittämään vajaa puolet, nyt tartuntojen lähteistä saadaan selville vain viidesosa. Syynä on koronaviruksen vauhdikas leviäminen. Joulunpyhistä lähtien tartuntoja on todettu satoja päivittäin.

– Jäljitettävien määrä on jo nyt niin suuri, että ei ole käytännössä enää mahdollista jäljittää yhtä tarkasti kuin aiemmin, sanoo Taysin infektioyksikön apulaisylilääkäri Janne Laine.

Laineen mukaan jäljitystoiminta tulee tiensä päähän ennemmin tai myöhemmin.

– Silloin kun tauti on näin tarttuva, tartunnanjäljityksen keinot ovat hieman huonoja taudin hallitsemiseksi.

Erityisesti työtä vaikeuttaa omikron-variantti.

– Viruksen biologiset ominaisuudetkin ovat sellaiset, että tämä variantti, kuten aiemmatkin, alkaa tarttua jo ennen kuin tartunnan saanut saa oireita, jolloin hän ei tiedä varoa kontakteja mitenkään erityisesti. Itämisaika omikronilla on lyhyempi ja tarttuvuus selvästi suurempi kuin aikaisemmilla varianteilla.

Kaikkein tärkein on saada rokotuksia etenemään mahdollisimman nopeasti.

Omikron ei vielä ole virallisesti Pirkanmaalla valtavariantti, koska viruksen kantatyypitykset tulevat niin myöhässä. Viime viikolla saatiin varianttitiedot itsenäisyyspäivän aikaan otetuista näytteistä.

– Pidän aivan selvänä, että omikron on tämä, joka meillä nyt leviää.

Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehittivät vuonna 2020 verkkokurssin, jolla kuka tahansa saattoi kouluttautua tartunnanjäljittämiseen. Koulutuksen käyneistä ei kuitenkaan voida ottaa ketä tahansa töihin. Laine sanoo, että tartunnanjäljityksessä täytyy käytännössä olla terveydenhuollon koulutus taustalla tai kohtuullisen pitkälle opinnoissaan edennyt opiskelija.

– Silloin, kun ihmisiä on vielä kontaktoitu puhelimitse, siihen on liittynyt mahdollisesti hoidontarpeen arviointia ja siihen tarvitaan ainakin jossain määrin ammattilaisen otetta, Laine kertoo.

– Näistä pitää tehdä myös sairaskertomusmerkinnät ja sen käyttöoikeuden saamiseen pitää olla terveydenhuollon ammattilainen tai riittävän pitkälle edennyt opiskelija.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) väläytti aiemmin tällä viikolla Puolustusvoimien kutsumista apuun. Pirkanmaalla virka-apupyynnöstä Puolustusvoimille ei Laineen mukaan ole keskusteltu.

– Törmätään samaan ongelmaan ja ehkä vielä vähän suurempana, koska jos puhutaan varusmiehistä, he ovat useimmiten siinä vaiheessa elämäänsä, ettei vielä ammattia olekaan. En usko, että ainakaan suurimittaisesti heistä tulee olemaan apua. Jos Puolustusvoimien virka-apua tarvitaan, en usko, että se olisi ensisijaisesti tartunnanjäljitys.

Laine toteaa, että epidemia on muutenkin sellaisessa vaiheessa, että tulee miettiä, onko tartunnanjäljitys se kohta terveydenhuoltoa, johon lisäresursseja kannattaa kohdentaa.

– Kaikkein tärkein tässä vaiheessa on saada rokotuksia etenemään mahdollisimman nopeasti ja kaikki liikenevä resurssi olisi hyödyllisemmässä käytössä, jos pistettäisiin sinne suuntaan.

Laine ei usko, että Pirkanmaan tartuntahuippua on vielä saavutettu: tartuntamäärät ovat vielä kohonneet lähes pystysuoraa käyrää ylöspäin.

– Vaikea sanoa, missä vaiheessa lähdetään takaisinpäin. Ounastellaan, että tämä voisi olla jyrkempi ja korkeampi, mutta lyhyempi epidemia-aalto kuin aikaisempien varianttien yhteydessä.

Maailmalta on myös kuulunut, että omikron aiheuttaisi vähemmän vakavia tautitapauksia kuin aiemmat variantit.

– Sairaalakuormituksen kannalta tilanne on hieman huojentavampi ja toisaalta yksittäisten henkilöiden, jotka rokottamattomana kohtaavat taudin, heidän riskinsä pysyville terveyshaitoille, vakavalle sairastumiselle tai jopa kuolemille on pienempi kuin aikaisempien varianttien kohdalla.

Laine muistuttaa, että nyt ollaan myös erilaisessa tilanteessa kuin vaikkapa vuosi sitten: suurin osa väestöstä on saanut jo kaksi rokotusta ja osa kolmannenkin. Vaikka rokotetut voivat sairastua, rokotteiden teho vakavaa tautia vastaan on ollut hyvä omikroninkin kohdalla.

– Jos tartunta johtaa lieväoireiseen nuhakuumeeseen, ei sen niin väliä, jos sen sairastaa, kunhan vakavilta taudeilta on suojassa. Olen huolissani näistä vajaasta kahdestakymmenestä prosentista, joilla rokotussuojaa ei ole lainkaan. He ovat todella suuressa vaarassa.