Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kumpi on parempi, julkinen vai yksityinen sote vai molemmat? – "On luultavaa, että tarvitsemme monessa kohtaa..."

Vaalikone: Kysymys sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ostamisesta jakaa vasemmiston ja oikeiston näkemykset Tamperelaisen vaalikoneessa.

Tulisiko hyvinvointialueen välttää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ostamista yksityisiltä palvelutuottajilta?

Tämä kysymys jakaa vasemmiston ja oikeiston näkemykset Tamperelaisen Vaalikoneessa.

Vaalikone aukesi maanantaina, ja sitä voi hyödyntää oman ehdokkaan löytämiseksi tammikuun aluevaaleissa.

Eniten yksityisten palvelutuottajien välttämistä kannattaisivat vasemmistoliitto, SDP ja piraattipuolue. Eniten yksityisiä palvelutuottajia kannattavat kyselyssä kokoomus, liberaalit ja kristallipuolue.

– Kannatan julkisia palveluja. Yksityiset palveluntuottajat voivat joutua konkurssiin ja tällöin julkinen puoli on viimesijainen palvelujenjärjestäjä, kommentoi vasemmistoliiton ylöjärveläinen ehdokas Eija Moisio.

– Voittoa tavoitteleva yritys tuottaa mieluummin rahaa kuin palveluita, vastaa piraattipuolueen akaalainen ehdokas Hannele Rehuttu.

Sosialidemokraattien riveissä näkemykset kysymykseen vaihtelevat. Tampereen entinen pormestari Lauri Lyly on vastannut väittämään ”jokseenkin eri mieltä”.

– Kaikkea eivät hyvinvointialueet pysty itse tuottamaan. On käytettävä yksityisiä yrityksiä ja kolmatta sektoria palvelujen tuottamiseksi, Lyly perustelee.

Saman puolueen ehdokas, tamperelainen Rasmus Keinänen on vastannut väittämään jokseenkin samaa mieltä.

– Yksityisiä palveluita voidaan käyttää täydentämään julkisia palveluita, mutta tuotannon tulee pääsääntöisesti olla julkista, kommentoi Keinänen.

SKP:n listalta ehdokkaana oleva tamperelainen Simo Järvinen yllättää ”jokseenkin samaa mieltä”-vastauksella.

– Ostopalveluissa maksetaan palvelujen lisäksi palveluntuottajan voitto, ja päätellen ulkomaistenkin sijoittajien halukkuudesta sijoittaa Suomen sote-palveluihin, ala on tuottava, Järvinen perustelee.

Kokoomuksen suunnalla näkemykset ovat yhtäläisempiä.

– On luultavaa, että tarvitsemme monessa kohtaa yksityisen ja kolmannen sektorin apua tulevaisuudessa. Yhteistyö olisi ehdottomasti parempi vaihtoehto, kommentoi ”jokseenkin eri mieltä” vastannut tamperelainen Kaija Holli.

Puolueen tamperelainen kaupunginvaltuutettu Ilkka Sasi on väittämästä puolestaan täysin eri mieltä.

– Yksityisiä palveluntuottajia tarvitaan, Sasi perustelee.

Perussuomalaisten tamperelainen kaupunginvaltuutettu Lassi Kaleva antaisi yksityisille palveluille mahdollisuuden.

– Yleisenä ohjenuorana toimivat palvelut ovat keskeinen määrittävä tekijä, ei se, kuka palvelun tuottaa. Olennaista on siis palvelun laatu ja sopivuus, ei palvelun tuottajataho, Kaleva kommentoi.

Täysin eri mieltä on myös liberaalipuolueen tamperelainen varapuheenjohtaja J-P Kivistö.

– Yksityinen ja kolmas sektori on tuotava julkisen rinnalle tasavartaisena vaihtoehtona, Kivistö perustelee.

Samalla kannalla on Liike Nytin Osku Timonen.

– Hyvinvointialueen tulee hyödyntää enemmän julkisen ja yksityisen ja myös kolmannen sektorin palveluita tekemällä nykyistä enemmän yhteistyötä.

– Yksityinen puoli voi tarjota palveluita, joita julkinen puoli ei osaa ja tasapainottaa kysynnän vaihtelua, vastaa ”jokseenkin eri mieltä”-vaihtoehdon valinnut kristallipuolueen Sybila Pitkänen.

Vihreiden Merve Caglayan on jokseenkin eri mieltä.

– On olennaista pystyä seuraamaan kuinka laadukasta palvelua on pystytty tarjoamaan ja millaisin kustannuksin, hän perustelee.

Uutista päivitetty 10. tammikuuta kello 8.01: Aluevaalien varsinainen vaalipäivä järjestetään sunnuntaina 23.1..