Tampereen yliopistolliseen sairaalaan avataan tammikuussa lasten ja nuorten kipupoliklinikka.
Poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan moniammatillisesti lasten ja nuorten äkillistä ja pitkäaikaista kipua.
Poliklinikka toimii kolmena päivänä viikossa ja palvelee koko Taysin erityisvastuualueen lapsipotilaita.
Lasten ja nuorten kipupoliklinikan perustaminen Taysiin mahdollistui, kun Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n saama 400000 euron lahjoitus Tampereen Lihakauppiasyhdistykseltä päätettiin ohjata lasten ja nuorten kivun hoitoon. Poliklinikan toiminta päästään aloittamaan 10. tammikuuta.
Kipupoliklinikan potilaaksi tullaan lääkärin lähetteellä. Tätä ennen potilaalle on yleensä jo tehty kattavat tutkimukset erilaisia sairauksia poissulkien.
Kipupoliklinikan toiminnan päätavoite on kuntouttavassa toiminnassa. Jokaiselle potilaalle laaditaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, jonka tavoitteena on, että hyvällä kivunhoidolla lapsi voisi jatkaa tavanomaista arkea harrastuksissa ja koulussa käyden.
Kipupoliklinikan potilaan hoito alkaa aina sairaanhoitajan vastaanotolla tehtävällä alkukartoituksella. Apuna käytetään kipukyselylomakkeita.
Kartoituksen tavoitteena on selvittää kiputilanteen lisäksi lapsen ja perheen kokonaistilanne sekä voimavarat. Tarvittaessa mukaan voidaan liittää myös fysioterapeutin, toimintaterapeutin sekä kipupsykologin tekemät alkututkimukset.
Kipupoliklinikalla työskennellään moniammatillisesti. Poliklinikan työntekijöihin kuuluvat lasten kivun hoitoon perehtyneen lastentautien erikoislääkärin ja sairaanhoitajan lisäksi kipupsykologi, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä.
Akuutin kivun hoitoon osallistuvat lisäksi anestesialääkäri sekä lastenkirurgi. Poliklinikan kiputyöryhmään kuuluvat myös kuntoutusohjaaja, lastenneurologi, lasten reumalääkäri sekä lasten ja nuorten psykiatrian asiantuntijat.